Linkuri accesibilitate

În regiunea transnistreană au fost mult mai puțini alegători decât în 2018, dar marea majoritate l-a votat tot pe Putin


Cetățeni ruși, așteptând în rând la una din secțiile de vot deschise la Tiraspol, pentru alegerile prezidențiale rusești, 17 martie 2024.
Cetățeni ruși, așteptând în rând la una din secțiile de vot deschise la Tiraspol, pentru alegerile prezidențiale rusești, 17 martie 2024.

La cele șase secții de votare deschise de Rusia în regiunea transnistreană fără acordul Chișinăului s-au prezentat la urne 46.182 de alegători, dintre care 97% l-au votat pe Vladimir Putin președinte, anunță presa locală. Prezența la vot a fost cu aproape 40% mai mică decât în 2018.

Agenția de știri „oficială” anunță, fără a cita vreo sursă, că pentru Vladimir Putin au votat 97% din alegătorii din stânga Nistrului, iar ceilalți candidați au acumulat mai puțin de un procent din voturi: Vladislav Davankov – 0,86%, Leonid Sluțkii – 0,45%, Nikolai Haritonov – 0,83%.

Duminică, pe 17 martie, la secțiile de votare din regiune au fost cozi mari, pe fundalul unor măsuri de securitate fără precedent. Forțele de securitate verificau gențile alegătorilor și îi treceau prin detectoare de metale. Strada centrală din Tiraspol a fost blocată, zona era supravegheată de milițieni și de drone.

Bloc de beton armat, amplasat în apropierea unei secții de vot din Tiraspol, deschise pentru alegerile prezidențiale rusești, 17 martie 2024.
Bloc de beton armat, amplasat în apropierea unei secții de vot din Tiraspol, deschise pentru alegerile prezidențiale rusești, 17 martie 2024.

La singura secție de votare autorizată de autoritățile moldovene, cea de la Consulatul Rusiei de la Chișinău, au votat peste 2.000 de ruși, potrivit datelor preliminare, anunțate de agenția de știri rusă RIA Novosti. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale de la Moscova, citați de agenție, au spus că „votarea a avut loc activ în pofida încercării de a incendia secția de votare”.

Atât Guvernul de la Chișinău, cât și România și Statele Unite au condamnat deschiderea secțiilor de votare de pe malul stâng al Nistrului fără acordul autorităților moldovene, declarând că aceste activități electorale sunt ilegale, încalcă dreptul internațional, neutralitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Convocat la Ministerul de Externe pentru a i se înmâna nota de protest, ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, explicase că, în acest fel, Rusia ar asigura dreptul la vot pentru 250.000 de cetățeni ruși din regiunea transnistreană.

La alegerile prezidențiale ruse precedente, din 2018, în regiunea transnistreană a R. Moldova au fost deschise 24 secții de votare și a fost înregistrată o prezență record, de 74.000 de persoane. Pentru Vladimir Putin au votat atunci 96,4% din alegători.

În 2012, la prezidențiale ruse au fost, la fel, 24 de secții în Transnistria, au participat 50.000 de alegători, dintre care 85% și-au dat votul pentru Putin. Iar în 2008, la 23 de secții au venit 46.000 de cetățeni ruși din regiunea transnistreană, câștigător fiind Dmitri Medvedev, cu 87,6% de voturi.

XS
SM
MD
LG