Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Cum își arată Moscova disprețul față de R. Moldova


Ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe după ce Moscova a decis să deschidă secții de votare în stânga Nistrului pentru alegerile prezidențiale din 15-17 martie.
Ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe după ce Moscova a decis să deschidă secții de votare în stânga Nistrului pentru alegerile prezidențiale din 15-17 martie.

„Înverșunarea” Moscovei de a deschide secții de votare pentru alegerile prezidențiale ruse în estul separatist al R. Moldova, în pofida protestului Chișinăului, arată „încă o dată disprețul pe care-l manifestă Rusia față de Moldova”, spune analistul Nicolae Negru în podcastul „Dincolo de știri”.

Cum își arată Moscova disprețul față de R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:39 0:00

Alegerile prezidențiale ruse au început vineri, 15 martie, și vor dura până duminică, 17 martie, iar actualul președinte, Vladimir Putin, s-a arătat sigur că va câștiga încă un mandat care poate să-i prelungească puterea până în 2030.

În R. Moldova, autoritățile constituționale au permis deschiderea unei singure secții de vot pentru alegerile ruse – în incinta Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, „așa cum prevăd normele internaționale”, spune analistul Nicolae Negru.

Pe lângă secția de votare de la Chișinău, Moscova va deschide șase secții de votare pentru alegerile prezidențiale ruse în regiunea separatistă a R. Moldova, iar acest fapt demonstrează încă o dată că Rusia se „abate de la normele internaționale”, spune Nicolae Negru.

Dorința Moscovei de a deschide secții de vot pe malul stâng al Nistrului a dus la convocarea la Ministerul de Externe de la Chișinău a ambasadorului rus, Oleg Vasnețov, pentru a i se comunica dezacordul în raport cu decizia autorităților ruse.

Deși convocarea diplomatului rus „a fost o acțiune corectă”, analistul Igor Boțan crede că diplomația de la Chișinău trebuia să transmită un mesaj mult „mai desfășurat” publicului și să „pună accentele” mai bine.

La ultimul scrutin pentru alegerea președintelui Federației Ruse, în regiunea transnistreană au fost deschise 24 de secții de votare, unde au votat 74 de mii de cetățeni ruși. Reprezentanții Moscovei susțin că pe malul stâng al Nistrului, ar locui în acest moment peste 200 de mii de oameni, care au și cetățenie rusă, interesele cărora trebuie respectate.

Autoarea podcastului „Dincolo de știri”, Elena Cioina, și invitații săi, analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan, în redacția Europei Libere.
Autoarea podcastului „Dincolo de știri”, Elena Cioina, și invitații săi, analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan, în redacția Europei Libere.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 14 martie:

  • Biserica Ortodoxă Rusă a acuzat Biserica Ortodoxă Română de atacuri necanonice în Republica Moldova și Ucraina.
  • Republica Moldova a mai îndeplinit două din trei restanțe pentru a putea începe negocierile de aderare cu Uniunea Europeană, arată o evaluare proaspătă făcută de Bruxelles.
  • O procuroare anticorupție a fost declarată amenințare la adresa „securității naționale” de către Serviciul de Informații și Securitate, aceasta neagă acuzațiile și spune că a fost nevoită să demisioneze.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG