Linkuri accesibilitate

Presa transnistreană anunță că în regiune vor fi deschise șase secții de votare pentru prezidențialele din Rusia


În anul 2018, transnistrenii cu pașapoarte rusești au avut la dispoziție 24 de secții de votare.
În anul 2018, transnistrenii cu pașapoarte rusești au avut la dispoziție 24 de secții de votare.

Agenția de presă afiliată autorităților de facto din Transnistria anunță că, în conformitate cu o decizie a Ambasadei Rusiei în R. Moldova, cetățenii ruși din regiunea transnistreană vor putea vota la prezidențialele din Rusia în șase secții de votare. Chișinăul „dezaprobă” decizia.

Potrivit acestei informații, care nu se regăsește pe site-ul Ambasadei ruse, pe 17 martie, între orele 08:00 și 20:00, vor funcționa trei secții de votare la Tiraspol și câte una – în orașele Bender, Râbnița și Grigoriopol, din stânga Nistrului.

Ministerul moldovean de Externe a anunțat că îl va convoca mâine, 12 martie, pe ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, ca să-i comunice „poziția de dezaprobare” cu privire la această decizie.

Anterior, Guvernul R. Moldova a declarat că va permite să fie deschisă doar o secție de votare, pe teritoriul misiunii diplomatice, așa cum prevede dreptul internațional. Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a spus că deschiderea unor secții în regiunea necontrolată de Chișinău este „inacceptabilă”.

Alegerile prezidențiale din Rusia au loc în perioada 15 - 17 martie. Observatorii se așteaptă la un rezultat net în favoarea lui Vladimir Putin, în condițiile în care administrația de la Kremlin controlează desfășurarea alegerilor, în competiție nu există contracandidați autentici, iar opoziția politică din Rusia este supusă represiunilor.

La precedentele prezidențiale din Rusia, din 2018, transnistrenii cu pașapoarte rusești au avut la dispoziție 24 de secții. La votare au participat aproape 74.000 de persoane, dintre care peste 96% l-au ales pe Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG