Linkuri accesibilitate

Fără alegeri în Transnistria. Chișinăul a aprobat o singură secție de votare pentru prezidențialele rusești


Singura secție de votare din R. Moldova pentru alegerile prezidențiale ruse din 15-17 martie va fi deschisă la Ambasada Federației Ruse din Chișinău.
Singura secție de votare din R. Moldova pentru alegerile prezidențiale ruse din 15-17 martie va fi deschisă la Ambasada Federației Ruse din Chișinău.

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a anunțat că autoritățile moldovene vor permite Rusiei să deschidă o singură secție de votare, la Ambasada rusă de la Chișinău, pentru alegerile prezidențiale din 15-17 martie, când Vladimir Putin va candida pentru al cincilea mandat.

„Noi am interzis organizarea alegerilor prezidențiale oriunde în afara misiunilor diplomatice, însă, dacă se va încerca organizarea scrutinului oriunde în altă parte, acest lucru va fi contraproductiv”, a spus vicepremierul la o emisiune de la postul TVR Moldova.

Întrebat ce va face Chișinăul dacă Moscova va încerca, totuși, să deschidă secții de votare în regiunea separatistă, ministrul a refuzat să dea detalii, dar a menționat că „statul R. Moldova este mai rezilient acum ca niciodată” și că „va încerca să contracareze acțiuni care sunt în detrimentul acestei decizii”.

Numit recent în funcție, Popșoi a mai spus că nu are de gând să meargă la Moscova „atâta timp cât Federația Rusă duce un război de agresiune împotriva vecinului și prietenului nostru, Ucraina” și că, în aceste condiții, Rusia nu mai poate fi un mediator în negocierile conflictului transnistrean.

Agenția de presă transnistreană Novosti PMR a titrat că autoritățile Republicii Moldova „împiedică” deschiderea secțiilor de votare rusești în Transnistria și că astfel, „încalcă drepturile politice” ale locuitorilor regiunii.

Potrivit agenției, în Transnistria locuiesc peste 220.000 de cetățeni ruși.

La precedentele alegeri prezidențiale rusești, din 2018, transnistrenii cu pașapoarte rusești au avut la dispoziție 24 de secții. La votare au participat aproape 74.000 de persoane, dintre care peste 96% l-au ales pe Vladimir Putin.

În 2021, la alegerile pentru Duma din Stat, Rusia a deschis în Transnistria deja 27 de secții de votare, în pofida nemulțumirii autorităților constituționale. Alte trei secții au funcționat la Chișinău.

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, a spus Europei Libere că, de această dată, guvernarea moldoveană are voință politică și va folosi toate pârghiile pentru a împiedica desfășurarea scrutinului pe teritoriul necontrolat.

XS
SM
MD
LG