Linkuri accesibilitate

Rusia s-a hotărât: va deschide secții de votare în SUA, iar americanii sunt chemați să le păzească


Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, după o întâlnire cu oficiali de la Departamentul de Stat, în primăvara lui 2023 (AP Photo/Patrick Semansky)
Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, după o întâlnire cu oficiali de la Departamentul de Stat, în primăvara lui 2023 (AP Photo/Patrick Semansky)

Ambasada rusă din SUA a cerut Departamentului de Stat să-i mărească securitatea când va organiza pentru rușii din America alegeri prezidențiale, la 17 martie. Săptămâna trecută, oficiali de la Moscova sugerau că în Occident nu se va vota, date fiind tensiunile legate de Ucraina.

„Situația de securitate din jurul ambasadei și consulatelor noastre [din SUA] s-a deteriorat considerabil. Au loc mereu acțiuni ale suporterilor regimului de la Kiev”, s-a plâns ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, citat la 17 ianuarie de TASS, explicând cererea de securitate suplimentară adresată americanilor. El a adăugat că uneori „ucrainenii cu cetățenie americană” se dedau la acte de huliganism în preajma reprezentațelor diplomatice rusești.

Antonov a mai spus că pentru alegerile prezidențiale ruse se vor deschide în SUA trei secții de votare, la Washington, New York și Houston.

Declarația vine după ce săptămâna trecută oficialii ruși spuneau că nu s-au hotărât dacă să deschidă secții de votare în așa-numitele țări „ostile” sau „neprietenoase” cu Rusia, adică în Occident.

La 10 ianuarie, Ghenadi Askaldovici, un oficial de la ministerul rus de Externe, spunea că organizarea alegerilor în străinătate va fi dificilă, pentru că multe misiuni rusești au fost închise la cererea guvernelor respective, iar din altele au fost expulzați foarte mulți diplomați.

Tot atunci, însă, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că Moscova contactează „țările” cu solicitări de a mări securitatea ambasadelor ruse de alegeri.

Pot interzice guvernele ținerea alegerilor la ambasade străine?

Guvernul R. Moldova a confirmat recent pentru Europa Liberă că a primit de la Moscova o solicitare privind ținerea de alegeri prezidențiale rusești în martie pe teritoriul Moldovei, dar nu i-a răspuns încă.

O altă fostă republică sovietică, Estonia, și-a pus întrebarea singură, mai devreme, la puțin după ce s-a anunțat data alegerilor la care Vladimir Putin va câștiga probabil un nou mandat pe șase ani.

La 23 decembrie, ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a spus că este foarte probabil ca rușii din țara sa să voteze la alegerile prezidențiale rusești, la ambasadă.

„Din câte știu, Rusia nu a emis vreo notă oficială la această fază, dar dacă ne uităm la principiile juridice, dreptul de a permite concetățenilor tăi să voteze pe teritoriul ambasadei tale este parte din Convenția de la Viena”, a spus șeful diplomației estoniene, citat de agenția baltică de știri ERR.

Convenția de la Viena este un acord internațional care reglementează relațiile diplomatice, consfințind printre altele obligația tuturor țărilor de a asigura exercitarea dreptului la vot.

ERR notează că la precedentele alegeri prezidențiale rusești, din 2018, au votat în Estonia 28.000 de ruși și că de data aceasta se va putea vota probabil numai la ambasada rusă de la Tallinn, deoarece consulatele rusești de la Tartu și Narva au fost închise după invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022.

În declarațiile sale din 10 ianuarie, Ghenadi Askaldovici, de la ministerul rus de Externe, acuza Occidentul că prin închiderea unor reprezentanțe diplomatice rusești încalcă implicit dreptul de vot al rușilor.

În Donbas? Cu siguranță

Încă înainte de a se hotărî cu privirea la numărul secțiilor de vot din străinătate, Rusia a anunțat că în martie se va vota în teritoriile ucrainene ocupate, chiar dacă nu le controlează integral.

Chiar în aceste zile, în Donbas rușii adună semnături în sprijinul candidaturii lui Vladimir Putin, care are nevoie de 300.000 de semnături, căci s-a înscris în cursă individual, nu din partea vreunui partid.

Kievul a condamnat ținerea alegerilor în teritoriile sale ocupate, cerând comunității internaționale să nu le recunoască și să impună sancțiuni organizatorilor.

Agențiile de presă notează că ținerea de alegeri rusești în regiunile ocupate din Ucraina nu sunt motivate de vreo „sete” de voturi - alegerile fiind practic câștigate de Putin dinainte - ci reprezintă o formă de propagandă, arătând, chipurile, că acele teritorii sunt deja parte integrantă a Rusiei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG