Linkuri accesibilitate

Rușii din Donețk stau la coadă să semneze pentru candidatura lui Putin


„Pentru o Rusie mai mare”, stă scris la punctul de colectare a semnăturilor de la Donețk, pe 16 ianuarie. (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)
„Pentru o Rusie mai mare”, stă scris la punctul de colectare a semnăturilor de la Donețk, pe 16 ianuarie. (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Alegătorii din orașul Donețk, ocupat de Rusia, au stat marți la coadă ca să-și pună semnătura pe o listă în sprijinul candidaturii președintelui rus Vladimir Putin pentru un nou mandat prezidențial, la alegerile din 15-17 martie, pe care nu are cum să nu le câștige, neavând contracandidați reali.

Rusia și-a proclamat suveranitatea asupra Donețkului și altor trei regiuni ucrainene ocupate în septembrie 2022, printr-o decizie condamnată drept ilegală de Ucraina și de marea majoritatea a țărilor membre în ONU.

Reuters notează că ținerea de alegeri în teritoriile ucrainene ocupate este o prioritate pentru Moscova, care vrea să arate că ele sunt „integrate”, chiar dacă nu le controlează militar în întregime.

Miza scrutinului din 15-17 martie este altfel inexistentă: în cursă au fost admiși candidați care nu prezintă vreun pericol real pentru șansele lui Putin de a obține un nou mandat, până în 2030, în vreme ce opozanții reali, ca activistul anticorupție Aleksei Navalnîi, sunt la închisoare.

Putin trebuie să adune 300.000 de semnături până la 31 ianuarie, pentru că s-a înscris în cursă individual, nu din partea vreunui partid politic.

Suporterii lui din Donețk s-au declarat fericiți să-l poată ajuta. „Ăsta este viitorul nostru, viața noastră, liniștea noastră. Vrem să se termine războiul. Credem că ne va ajuta, ca președinte”, a spus reporterilor o femeie care s-a prezentat drept Olga.

Condamnare și nerecunoaștere internațională

Ucraina a spus deja că nu va recunoaște votarea pentru „prezidențialele” rusești în regiunile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, după cum nici în Crimeea, cerând comunității internaționale să facă la fel și să-i sancționeze pe cei care se vor implica în organizarea lor.

Semne de întrebare există în legătură cu ținerea alegerilor prezidențiale rusești, câștigate practic dinainte de Putin, în străinătate.

La cererea Europei Libere, guvernul R. Moldova a confirmat săptămâna aceasta că a primit o cerere în acest sens de la Moscova, dar încă nu i-a răspuns.

Oficialități electorale ruse au spus recent că nu este sigur dacă vor deschide secții de votare în țările numite de Moscova „ostile”, occidentale, mai ales că din multe dintre ele diplomații ruși care s-ar fi ocupat cu organizarea au fost expulzați, în cadrul sancțiunilor impuse din cauza invadării de către Rusia a Ucrainei, în urmă cu aproape doi ani.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG