Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană: Moldova a îndeplinit două din trei angajamente restante pentru începerea negocierilor


Moldovenii au sărbătorit încă înainte de Crăciun decizia liderilor UE de a da undă verde începerii negocierilor de aderare, dar aceste negocieri încă nu au început, iar startul lor mai depinde de îndeplinirea recomandărilor restante
Moldovenii au sărbătorit încă înainte de Crăciun decizia liderilor UE de a da undă verde începerii negocierilor de aderare, dar aceste negocieri încă nu au început, iar startul lor mai depinde de îndeplinirea recomandărilor restante

Comisia Europeană a constatat într-o evaluare discutată marți de membrii executivului UE că R. Moldova a îndeplinit aproape toate condițiile încă scadente pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Spre sfârșitul anului trecut, executivul UE constata că Moldova a îndeplinit șase din nouă condiții.

Potrivit evaluării văzute de Europa Liberă, din cele trei angajamente rămase „pentru primăvară”, Chișinăul a rezolvat două: a luat noi măsuri pentru deoligarhizare, inclusiv noi reglementări legate de plățile în numerar și fluxurile financiare și a asigurat resurse și structuri adecvate Procuraturii Anticorupție.

A treia cerință restantă – constată Comisia – este în curs de îndeplinire, fiind în fază avansată. Este vorba de procesul de vetting din judiciar, și numirea unui nou Procuror General într-un proces transparent și bazat pe merit. În armonie cu tonul măgulitor al evaluării, se spune la acest capitol că Moldovei îi lipsesc unele resurse pentru un progres și mai accentuat - inclusiv personalul specializat.

În ce punct se află procesul?

În decembrie, liderii UE au luat decizia politică de începere a negocierilor de aderare cu R. Moldova și cu Ucraina, dar a lăsat deschis calendarul concret al acestora, cerând ambelor țări să continue între timp să-și rezolve „restanțele”.

Potrivit editorului Europei Libere pe probleme europene, Rikard Jozwiak, anunțarea datei concrete a începerii negocierilor este frânată mai ales de temerile ca apropierea Ucrainei de UE să nu fie percepută ca prea rapidă, eventual pripită.

Dintre multele scenarii posibile, unul este ca negocierile să înceapă la vară, după alegerile de la început de iunie pentru Parlamentul European. Dar este posibil – crede Jozwiak – să se aștepte și mai mult, până la instalarea unei noi Comisii Europene rezultată din acele alegeri.

Un factor important este străduința constantă a Ungariei de a încetini parcursul european al Ucrainei. Chiar dacă Budapesta nu este deloc împotriva candidaturii Moldovei – dimpotrivă, o laudă mereu – „frânarea” Ucrainei se reflectă inevitabil și asupra Moldovei, căci cele două țări sunt luate „la pachet”, cel puțin deocamdată, în procesul extinderii UE.

În decembrie, când nu a reușit până la urmă să blocheze luarea deciziei de începere a negocierilor de aderare cu Ucraina, premierul ungur Viktor Orban și-a asigurat suporterii că vor fi încă „75 de ocazii” să le tergiverseze.

Progresele făcute „la mijloc de drum” de candidate ar urma să fie discutate de UE săptămâna viitoare mai întâi la nivel ministerial, iar apoi ar putea fi „atinse” și la summitul liderilor UE, pe 21-22 martie. Surse diplomatice au spus însă Europei Libere că Germania și Franța mai ales nu vor ca acea reuniune la vârf să fie despre extindere, ci să se concentreze asupra înarmării Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG