Lansasem ideea, după primele liste ale sancțiunilor impuse Rusiei, imediat după anexarea Crimeei, că la nivelul persoanelor individuale, sancțiunile vor fi eficace atunci când vor viza oligarhi, iar nu politicieni ai Kremlinului sau înalți funcționari.
Your browser doesn’t support HTML5
Asta pentru că oligarhii duc o viață mult mai lesne de afectat prin sancțiuni decât cea a funcționarilor guvernului. Un magnat rus afectat de o interdicție de călătorie își va vedea viața socială și posibilitățile de călătorie reduse la Abu Dhabi sau Shanghai, în loc de Paris sau Londra. Așa încât, reduși la o bulă socială națională în care banii nu ar mai servi decât pentru protecție, magnații ruși ar putea să se întoarcă, încet, împotriva lui Putin din pricina căruia au ajuns niște paria internaționali.
Am mai scris despre felul în care oligarhi ruși, printre care și apropiați ai lui Putin și ai premierului Mihail Mișustin au cumpărat apartamente, case și terenuri în SUA, ocolind sancțiunile. Iată însă că un raport al Congresului SUA, pentru care faptele și dovezile au fost strânse vreme de doi ani, a pus la iveală aceea că doi oligarhi, frații Arkadi și Boris Rotenberg, au putut încălca sancțiunile impuse Rusiei profitând de regimul achizițiilor operelor de artă.
### Vezi și... ### Manhattan, apartamente decorate de Armani și bogatul nou premier al lui Putin: o investigație a Europei LibereRaportul detaliază felul în care cei doi au cumpărat în SUA, prin companii intermediare, opere de artă în valoare cca. 18 milioane dolari. Regimul special al licitațiilor în face însă că în SUA cumpărătorii pot rămâne anonimi dacă doresc. Raportul consideră că folosind acest sistem, frații Rotenberg au deplasat în SUA peste 90 milioane dolari.
Prieten din adolescenta al lui Putin, Arkadi Rotenberg, devenit miliardar și partener de judo al lui Putin, este cel care a primit contractul si șantierul construirii podului maritim de la Kerci, care leagă Crimeea de masa continentala a Rusiei, oferind astfel o continuitate teritorială. Contractul i-a fost acordat lui Arkadi Rotenberg fără licitație publica, însă nimeni nu s-a gândit sau nu a îndrăznit să conteste asta.
Fratele său, Boris Rotenberg, a construit stadionul si a obținut toate contractele principale pentru construirea instalațiilor olimpice, hotelurilor si infrastructurilor din Soci. Am mai scris atunci despre ceea ce reprezintă, si simbolic si istoric, acea parte a litoralului Mării Negre pentru caucazieni (la fel cum am mai scris și despre mândria națiilor mici si ceea ce reprezintă Caucazul pentru imaginarul colectiv al rușilor).
În Europa, orice cumpărător de opere de artă în valoare de peste 10.000 euro trebuie să-și declare identitate. Sunt voci acum în SUA care cer adoptarea unei legislații similare.