După ce a lansat o afacere de import de mașini în orașul său natal Oș, bărbatul de 32 de ani a fost șocat când s-a întors la Moscova, luna trecută, pentru prima dată în patru ani.
„Diferența între vechea Rusie și noua Rusie este uriașă”, a spus Aktilek, care și-a dat doar prenumele.
A fost oprit de trei ori într-o singură zi în timpul călătoriei sale, a spus el, după ce a fost interogat la sosirea sa.
„Oricât de urât ar suna, migranții de acolo sunt tratați ca și cum ar fi ceva cu care își ștergi pantofii, atât de către poliție, cât și de oamenii obișnuiți”, a spus omul de afaceri.
Timp de decenii, Rusia a fost principala destinație pentru milioane de lucrători din Asia Centrală, care s-au confruntat cu hărțuirea și discriminarea. Însă, creșterea numărului de atacuri și a discriminării împotriva migranților în ultimii ani, precum și declinul economiei ruse au scăzut atractivitatea Rusiei.
Războiul din Ucraina, care a dus la impunerea de sancțiuni internaționale, a afectat economia rusă și a diminuat valoarea rublei.
Între timp, Rusia a deportat sau a interzis intrarea a zeci de mii de migranți din Asia Centrală, după atacul grupului extremist Statul Islamic-Khorasan (IS-K) asupra unei săli de concerte din apropierea Moscovei, din martie, care a ucis aproximativ 140 de persoane.
Mai mulți cetățeni tadjici au fost arestați pentru presupusa lor implicare în cel mai grav atac terorist din Rusia din ultimele decenii. Bărbații au apărut în instanță cu semne evidente de bătăi și tortură.
„După incidentul de la Crocus City Hall, au început să verifice mult mai strict înregistrările și să inspecteze totul”, a spus un migrant kirghiz care trăiește la Moscova.
„Ne-au ținut cinci ore [în aeroport]. Ne-au întrebat: «Care este scopul venirii voastre aici?» Au verificat chiar și telefoanele noastre”, își amintește el.
„Fără concesii”
Cetățenii din Asia Centrală reprezintă majoritatea forței de muncă străine din Rusia.
Mulți dintre cei care încă lucrează în Rusia spun că incertitudinea economică și controalele poliției sunt printre cele mai mari îngrijorări ale lor.
„Anul 2024 a fost unul greu. Am lucrat în principal doar pentru a ne acoperi cheltuielile”, a spus un migrant din Uzbekistan.
„Nu am auzit nimic bun. Știrile vorbesc despre legi noi [privind migrația]. Nu știu care sunt aceste legi”, a spus un migrant din Kârgâzstan, care nu a dorit să-și dezvăluie numele din motive de securitate. „Dar înțeleg că va fi un an diferit pentru migranți. Nu vor mai exista concesii după asta”.
Potrivit Ministerului de Interne al Rusiei, 143.000 de persoane au primit refuz de intrare în Rusia în perioada ianuarie-iulie 2024, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de 2023.
Aproape 93.000 de persoane au fost deportate din Rusia, o creștere de 53%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit ministerului.
Unii migranți din Asia Centrală aleg să plece de bunăvoie.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Kârgâzstanului, aproximativ 587.000 de kîrgîzi erau înregistrați oficial ca locuind și lucrând în Rusia în 2022. Vara aceasta, ministerul a declarat că acest număr a scăzut la aproximativ 411.000.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa și Coreea de Sud nu sunt panacee
Pe măsură ce tot mai puțini migranți din Asia Centrală aleg să se stabilească în Rusia pentru muncă, mulți dintre aceștia caută oportunități de angajare în Europa sau în Coreea de Sud.
În luna septembrie, președintele Uzbekistanului, Șavkat Mirzioev, a încheiat un acord privind migrația cu cancelarul german Olaf Scholz, deși niciuna dintre părți nu a specificat dimensiunea cotei stabilite.
Ministerul de Externe al Kârgâzstanului a anunțat că, în prezent, numărul cetățenilor săi înregistrați ca muncitori în Coreea de Sud aproape că s-a dublat - de la 8 000, în anul 2022, la 15 000 anul acesta. Serviciul de migrație din Uzbekistan a declarat că 92 000 de cetățeni uzbeci lucrează legal în Coreea de Sud.
Salariile din țările mai dezvoltate pot fi semnificativ mai mari pentru lucrătorii străini. Dar alte țări nu par dispuse să primească la fel de mulți lucrători migranți ca Rusia.
În mod ironic, deficitul tot mai mare de forță de muncă din Rusia duce la creșterea salariilor pe care le pot câștiga unii migranți din Asia Centrală.
Salariile din țările mai dezvoltate pot fi semnificativ mai mari pentru lucrătorii străini. Dar alte țări nu par dispuse să primească la fel de mulți lucrători migranți ca Rusia.
În mod ironic, deficitul tot mai mare de forță de muncă din Rusia duce la creșterea salariilor pe care le pot câștiga unii migranți din Asia Centrală.
În vară, platforma rusă de cercetare Migrant Servis a anunțat că salariile oferite migranților la întreprinderi industriale au crescut de la 105 000 de ruble pe lună (mai puțin de 1 200 de dolari), în ianuarie, la 145 000 de ruble (aproximativ 1 600 de dolari) pe lună, în iunie, și a estimat creșteri salariale viitoare, în cazul în care deficitul va continua.
„Cei care au vrut să se întoarcă în Kârgâzstan au plecat. Perfectarea actelor a devenit mai dificilă. Cei care au vrut să lucreze aici, încă lucrează aici”, a declarat un migrant kârgâz care a vorbit sub rezerva anonimatului.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te