Fundația Soros Moldova condamnă atacurile procurorului general la adresa societății civile

Statuie în interiorul sediului Procuraturii Generale

Atacurile procurorului general, Alexandru Stoianoglo, la adresa partenerilor de dezvoltare și a organizațiilor societății civile distrag atenția publică de la adevăratele probleme ce ar trebui să fie pe ordinea de zi. Mai mult, discursul procurorului general nu face față nici Procuraturii, nici procurorilor integri din sistem, căci trezește nedumerire privind adevăratele priorități ale Procuraturii Generale: investigarea marii corupții sau crearea de agende false cu teorii conspiraționiste și vendete personale, se spune într-o declarație de presă a Fundației Soros Moldova, citată de agenția IPN.

„De circa 30 de ani, activitățile Fundației Soros Moldova sunt dedicate susținerii dezvoltării democrației și a statului de drept. În acest context Fundația Soros Moldova întotdeauna a susținut eforturile societății civile de monitorizare a autorităților și de dezvoltare a politicilor publice din diverse domenii. O societate civilă liberă este esențială pentru dezvoltarea unei societăți democratice. Din această cauză, condamnăm cu vehemență orice încercări de intimidare la adresa societății civile, pentru că ele sunt atacuri la adresa democrației înseși”, se mai spune în declarație.

### Vezi și... ### Procurorul general Stoianoglo „atrage” în războiul său cu guvernarea PAS diplomați europeni și ONG-uri locale

Într-o conferință de presă susținută luni, procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a declarat că a devenit „prima și principala țintă” în războiul anunțat de guvernarea PAS corupției. Șeful Procuraturii afirmă că este vorba și despre o campanie de discreditare, „pusă la cale cu implicarea directă a unor grupări criminale”, politicieni, printr-o rețea de ONG-uri și așa-ziși experți independenți. Stoianoglo a făcut trimitere la mai multe evenimente și studii prezentate de IPRE, precizând că în cadrul acestora activitatea Procuraturii este criticată. Mai mult, el a acuzat că reprezentanți ai Institutului l-ar fi susținut pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, având o comunicare cu el, scrie IPN.