Linkuri accesibilitate

Procurorul general Stoianoglo „atrage” în războiul său cu guvernarea PAS diplomați europeni și ONG-uri locale


Ministrul justiției Sergiu Litvinenco și procurorul general Alexandru Stoianoglo
Ministrul justiției Sergiu Litvinenco și procurorul general Alexandru Stoianoglo

Procurorul general al R. Moldova, Alexandru Stoianoglo, s-a plâns din nou că ar fi ținta unei campanii de discreditare inițiată de guvernarea PAS, după adoptarea în parlament a unei legislații prin care activitatea sa poate fi evaluată și în urma acestei evaluări poate fi demis. Într-o declarație făcută la o conferință de presă, Stoianoglo a susținut că în campania împotriva lui ar fi implicate „grupări criminale”, care acționează în comun cu politicienii, unele ONG și așa-ziși experți independenți.

Acuzațiile procurorului general la adresa reprezentanței UE, unor fundații europene, organizații neguvernamentale și presă nu au surprins decât prin brutalitatea atacului. Unii observatori sugerează că Stoianoglo ar fi ales acest moment pentru că tocmai au apărut dosarele Pandora papers unde se vorbește printre altele și de milioane spălate cu ajutorul unor foști demnitari moldoveni. Alții spun că, după demitere, Stoianoglo și-ar dori o carieră politică, de aceea nu vrea să pară că pleacă fără luptă, iar apărarea și-ar construi-o cu sprijin de la tehnologi plătiți de Platon.

Ideea pe care a stăruit Alexandru Stoianoglo azi, când s-a declarat victima hărțuirii printr-o campanie de denigrare în care împotriva-i ar fi complotat de la foști consilieri ai președintei Sandu la diplomatul european Peter Michalko e că toate aceste eforturi i-ar urmări demisia sau demiterea.

„Zilnic, în dezbateri televizate sau postările lor online se arunca cu noroi, se manipula la greu, se opera intenționat cu jumătăți de adevăr și se modela realitatea așa cum cerea pupitrul de comandă. Procurorul general era învinuit de legături cu lumea criminală, interese obscure și incompetență. Orice decizie sau acțiune a procurorului general era blamată și criticată”

Pentru a proba complotul, procurorul general a citat pe larg fragmente din presupusa corespondență a lui Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Ar fi fost obținută, așa cum a spus, de pe un telefon al lui Morari, decodat cu sprijin de la Europol, iar conținutul mesajelor i-ar scoate la iveală pe cei care au fost în legătură cu Morari, inclusiv ambasadorul Michalko.

Nicu Popescu, ministru de externe în guvernul de la Chișinău, a reacționat spunând că acuzațiile lui Stoianoglo ar reprezenta „un act regretabil și extrem de periculos în relația cu partenerii externi”.

Sergiu Litvinenco, ministru al justiției, a reacționat și el, spunând că, de data aceasta, procurorul general chiar a încălcat linii roșii, utilizând funcția în interese personale. „Avem în funcţie un procuror slab, numit ilegal, care a devenit o marionetă în mâinile marilor corupţi şi hoţi”, a conchis demnitarul.

Institutul de Politici și Reforme Europene, unul din ONG-urile vizate de Stoianoglo, a regretat, la rându-i, ceea ce a numit „antrenarea instituției Procuraturii în reglări de conturi între grupurile cleptocratice”, socotind acțiunile și declarațiile lui Stoianoglo și „o încercare de intimidare a experților preocupați de ordinea de drept”.

Iulian Rusu, fost expert al centrului, acum secretar de stat la justiție citat de Stoianoglo ca având comunicare activă cu Morari, a remarcat, pe de altă parte, că corespondența privată este protejată de lege, iar Stoianoglo ar fi comis o infracțiune invocând-o, a mai spus funcționarul.

Acuzațiile de azi ale procurorului general au loc într-o perioadă în care, nemulțumită de prestația procuraturii, noua majoritate parlamentară de la Chișinău a modificat legea pentru a-l putea evalua și, eventual, demite pe șeful ei, care, deși s-a plâns Curții Constituționale, nu a obținut satisfacție.

Ministrul justiției, pe de altă parte, făcând parte în virtutea funcției din Consiliul Procurorilor, încearcă, tot în aceste zile, să dea start în acest consiliu evaluării procurorului decise de legislativ, dar deocamdată fără succes.

XS
SM
MD
LG