Furnizorii din R. Moldova vor putea cumpăra energie electrică din România

Centrala electrică de la Cuciurgan

Companiile din domeniul energiei electrice din R. Moldova vor putea procura curent din România, prin intermediul unei platforme online. Oportunitatea a apărut după ce doi operatori de stat din Republica Moldova și România, Moldelectrica și Transelectrica, au semnat joi, 11 august, un acord comercial pentru tranzacții de energie electrică.

Secretarul de stat în domeniul energiei electrice de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Constantin Borosan, a explicat pentru Europa Liberă că acest acord stabilește cadrul necesar pentru schimburi de energie electrică între România și R. Moldova. „Este un pas spre interconexiunea energetică dintre cele două state, mai exact prin intermediul liniei de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești de 400 kV”, spune oficialul.

Potrivit lui, urmează să fie creată o platformă electronică prin care se va licita capacitatea acestei linii, din toamnă. Astfel, dacă până acum R. Moldova putea cumpăra energie electrică doar de la Centrala de la Cuciurgan sau din Ucraina, acum va putea achiziționa curent și din România.

„Este o alternativă care oferă surse suplimentare și promovează concurența. Mai multe surse, mai mulți participanți la piață și, evident, pe termen lung, acest acord va avea un impact și asupra prețurilor”, a declarat Constantin Borosan.

Pe 16 martie 2022, R. Moldova și Ucraina s-au conectat la rețeaua europeană de energie electrică.

### Vezi și... ### Victor Parlicov (expert): R. Moldova nu mai este o periferie a unui sistem energetic