Fără sistem de frânare ABS și fără airbaguri. Fără centuri de siguranță care funcționează ....sigur. Cu un design simplificat. Fără GPS. Cu un motor care respectă standardele de emisii de acum 26 de ani.
Your browser doesn’t support HTML5
Așa vor fi produse, „o vreme”, mașinile rusești, a spus săptămâna trecută vicepremierul rus Yuri Borisov la forumului economic de la Sankt Petersburg. Așa este și cel mai recent model produs de AvtoVAZ: Lada Granta Classic, preț de vânzare 678 de mii de ruble sau 12.500 de dolari.
Este una dintre consecințele directe ale sancțiunilor occidentale, care privează piața rusească de o mulțime de importuri, mai ales de tehnologie avansată.
Telefoanele mobile nu funcționează cum trebuie. Ambalajele pentru „fast-food” sunt fără logo. Fabricile de haine nu găsesc nasturi.
Kremlinul pariază pe politicile sale fiscale și industriale dar și pe toleranța oamenilor pentru a ajuta economia să reziste valurilor de sancțiuni internaționale și să înlocuiască importurile cu produse alternative, fabricate în Rusia.
Un pariu la care a făcut aluzie și președintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, la Forumul economic de la Sankt Petersburg. „Bitzkrieg-ul economic lansat împotriva Rusiei a eșuat”, a declarat Putin.
Dar sunt și voci pragmatice, care avertizează că economia rusă nu va trece peste actualele sancțiuni cu ușurința cu care a trecut peste cele impuse după anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014. „Este imposibil să înlocuiești totul, economic vorbind este ilogic și nesustenabil”, a spus Serghei Cemezov, consilier apropiat al președintelui Putin, astăzi șef al conglomeratului de stat din domeniul apărării, Rostec.
„Nicio țară dezvoltată nu face asta. Izolarea, inclusiv izolarea tehnologică, încercarea de a face totul pe cont propriu, sunt fundături”, a scris el într-un comentariu, pe 15 iunie.
Cemezov a criticat totodată politica guvernului în toți acești ani, faptul că nu a pregătit țara, nu a diversificat sursele de aprovizionare, nu a extins producția autohtonă. Într-un cuvânt, că după 2014, nu s-a pregătit pentru eventualitatea unor noi sancțiuni.
Analiștii economici nu se așteaptă la o criză de dimensiunea celei care a urmat destrămării Uniunii Sovietice în 1991.
Perspectiva este însă „o întoarcere la epoca Brejnev, când modernizarea stagnează iar oamenii trebuie să accepte o alegere mult mai mică de produse”, a spus Chris Weafer, fondatorul grupului de consultanță Macro-Advisory. „Este poate amurgul economiei ruse”.
Cum și unde lovesc sancțiunile
Invazia din Ucraina a atras cu sine valuri de sancțiuni din partea Occidentului, care vor continua pe măsură ce războiul se prelungește.
Experții cei mai pesimiști se așteaptă ca anul acesta, economia Rusiei să scadă cu 12% până la 15%. Optimiștii vorbesc de o reducere cu numai 9%. Totul, în contextul în care și Rusia încerca să se refacă după criza provocată de pandemia de coronavirus.
„Vorbim de o perioadă de recesiune mult mai lungă și profundă decât ne-am fi așteptat”, se arăta într-un raport al Băncii Centrale de la Moscova, publicat în aprilie. O recesiune „care ar putea transforma fundamentele economiei țării”.
### Vezi și... ### Rusia: exodul firmelor occidentale în umbra „naționalizării”Invazia din Ucraina și sancțiunile care au urmat au forțat multe firme străine să se retragă de pe piața din Rusia sau să rupă orice relație comercială. Așa au ieșit la suprafață domenii întregi care nu erau acoperite de producția autohtonă. Ceea ce a provocat și mai multe probleme în lanțul de aprovizionare, afectat oricum de întreruperi datorate pandemiei de coronavirus.
Cartoane pentru „fast-food”
A devenit , de exemplu, aparent că industria de hârtiei nu poate furniza suficient carton albit, pe care să poată fi tipărite numele firmelor de produse alimentare.
MacDonald's a fost cumpărat de un om de afaceri local, azi se numește „Gustos și punct” dar pe cutiile de burger nu este nici un logo. Nimic.
Explicația a fost dată chiar de guvernatoarea Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, în Parlament, pe 21 aprilie:
„Toată cheresteaua este rusească, dar chimicalele pentru albitul hârtiei erau de import. Acum trebuie să găsim producători alternativi locali, dar asta durează”, explica Nabiullina.
Pentru președintele Putin, rușii trebuie să aleagă acum între „ambalaje cu logo” și „independența și suveranitatea țării, asigurată pentru generații”. „Ce credeți că este mai important?”, întreba retoric președintele la Forumul economic de la Sankt Petersburg.
Telefoane mobile
Apple s-a retras de pe piața rusă și și-a lăsat clienții fără posibilitatea de a actualiza aplicațiile sau sistemul de operare.
Posesorii de telefoane Samsung sunt și ei loviți de sancțiuni: cotidianul Izvestia relata că nu mai poți activa un Samsung în Rusia pentru că ai nevoie de o cartelă SIM locală, iar Samsung nu mai funcționează cu cartelele cumpărate în Rusia.
Autoturisme
Peste 600 de mii de oameni lucrează în industria auto, care este cel mai mare angajator privat din Rusia. Este și una din cele mai lovite branșe ale economiei.
Avtovaz, până de curând parte a companiei franceze Renault care s-a retras din Rusia, a fost obligat să recurgă la scurtarea programului de lucru (și implicit a salariilor) sau chiar la concedii fără plată.
La începutul lunii a anunțat lansarea primului model de Lada, i s-ar putea spune „post-sancțiuni”: o Landa Granta, model bazat pe un design mai vechi, fără airbag-uri, GPS sau centuri de siguranță moderne și cu un motor ale cărui emisii corespund standardelor de acum 26 de ani. O mașină care fie și numai din acest motiv, nu va putea trece granița spre vest.
„Dacă sancțiunile continuă la ritmul actual, decalajul dintre economia Rusiei și restul lumii o să crească la nesfârșit”, apreciază analistul Chris Weafer, fondatorul grupului de consultanță Macro-Advisory. „În timp ce rușii vor conduce o Lada, restul lumii va merge în mașini autoghidate”.
Nici industria militară nu este imună la sancțiuni: două uzine care produc și repară tancuri (Uralvagonzavod și uzina de tractoare de la Celiabinsk) și-au închis porțile, pentru moment, pentru că le lipsesc anumite componente din import.
Platforme de comerț online, ca Yandex, Wildberries și Ozon au început să caute produse alternative, cu care să înlocuiască sortimentul original. Iar Camera superioară a Parlamentului a adoptat miercuri, 22 iunie, o lege care le protejează de eventuale procese pentru încălcarea drepturilor de autori sau comercializarea de mărci contrafăcute.
Gențile Vuitton sau Chanel nu vor dispărea, vor fi însă – ca în orice bazar – copii ieftine din China sau Vietnam.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Atac rusesc cu rachete la Nikolaev: au fost lovite rezervoare de combustibil