Atacurile rusești asupra instalațiilor energetice ucrainene provoacă pene de curent, întreruperi ale rețelelor de telefonie mobilă și o acută criză de apă. Jurnaliștii de la Current Time TV au încercat să afle cum se descurcă locuitorii Kievului în regim de austeritate energetică.
Your browser doesn’t support HTML5
La Kiev, întreruperile programate de curent electric au devenit un lucru obișnuit, spune Tatiana Dimitriu, o locuitoare a capitalei ucrainene.
„În fiecare seară, luăm cina la lumina lumânărilor”.
Tatiana spune că este o adevărată provocare să pregătești o masă fără electricitate, atunci când aragazul electric nu funcționează.
„Făceam supă. La un moment dat, s-a stins lumina, iar supa a rămas nefiartă. Copiilor le era foame. Ne-a salvat pâinea cu cașcaval”.
Tatiana a trebuit să-și cumpere un aragaz pe gaz de butelie.
„În aceste condiții, trebuie să gătești. Să încălzești mâncarea pentru copii. Uneori să faci cafea”.
Curentul electric se întrerupe des, de mai multe ori pe zi. Serile petrecute la lumina lumânării au devenit deja o obișnuință. O altă problemă: atunci când nu este curent, nu funcționează nici liftul.
„Locuim la etajul 18. Copiilor le vine foarte greu, desigur. Și celor mari le e greu. Ne oprim de mai multe ori ca să ne tragem sufletul și să prindem puteri”.
Energia electrică este întreruptă nu numai în blocurile de locuit, dar și pe străzi. După apusul soarelui, Kievul se scufundă în întuneric. În ultimele zile, în oraș nu funcționează iluminatul public. În centrul capitalei, în faimoasa piață Sf. Sofia nu arde niciun felinar, nu este iluminată nici catedrala, iar singurele surse de lumină sunt semafoarele și farurile mașinilor.
Marina a venit dintr-un cartier-dormitor întunecat al orașului pentru o plimbare în centrul Kievului. A constatat însă că nici aici nu e lumină. Într-o conversație video cu prietenii, Marina le arată Kievul de seară.
„Într-adevăr, felinarele sunt stinse. Aceasta-i catedrala Sf. Sofia. E întuneric beznă”.
Your browser doesn’t support HTML5
Dar pentru Marina, ca și pentru alți trecători pe care i-au întâlnit corespondenții Current Time, lipsa luminii de pe stradă nu pare să provoace un disconfort prea mare. Oamenii înțeleg din ce cauză statul trebuie să facă economii și sunt dispuși să treacă și peste asta.
„Nu este lucrul cel mai grav. Important e să se termine [războiul]. Iar astea le răbdăm noi”.
„Se poate trăi. E în regulă. Dacă-i necesar, de ce nu?”.
„Băieților noștri de pe front le vine mai greu, așa că vom răbda”.
„Mai bine așa decât în Rusia”.
Strada Bogdan Hmelniţki din centrul Kievului, care duce spre faimosul bulevard Kreșceatik, e de obicei inundată de lumini. Pe lângă felinare, de-a lungul străzii se întinde o ghirlandă imensă cu becuri. Acum însă, nimic nu mai funcționează. Și, din nou, singura sursă de lumină care există aici sunt farurile mașinilor. Dacă nu ar fi fost nici acestea, ar fi fost întuneric beznă.
În zonele rezidențiale din Kiev este și mai puțină iluminare publică. Nici măcar semafoarele nu funcționează peste tot. Oamenii sunt rugați să fie foarte atenți la drum.
Cel mai periculos și mai neplăcut lucru, atunci când nu funcționează iluminatul stradal, e că nu se văd pietonii. Despre asta vorbesc șoferii. Iar polițiștii îi îndeamnă pe oameni să poarte haine sau benzi reflectorizante, pentru a evita accidentele. Pentru că este foarte greu să-i observi pe pietoni într-un întuneric ca acesta.
### Vezi și... ### Kievul are, din nou, apă și electricitate, dar pagubele produse de bombardamente sunt mariUcrainenii vor fi forțați să economisească energia electrică, cât timp continuă atacurile rusești asupra infrastructurii energetice. Clădirea în care locuiește Tatiana este complet dependentă de electricitate și de încălzirea centralizată. Vine iarna, dar Tatiana nu se lasă descurajată.
„Da, există anumite probleme, dar ele nu sunt critice. Ne vom încălzi noi cumva, vom umple termofoare și sticle [cu apă fierbinte]. Așa cum obișnuia să facă și mama mea când se întrerupea livrarea de energie și încălzirea. Sperăm tare mult că și astea vor trece”, a mai spus Tatiana, în discuția cu jurnaliștii de la Currnet Time.