Primarul Kievului spune că furnizarea de apă și electricitate a fost restabilită după o zi de atacuri cu rachete rusești asupra instalațiilor energetice ucrainene, inclusiv a centralelor hidroelectrice, atacuri care au provocat pene de curent, întreruperi ale rețelelor de telefonie mobilă și o acută criză de apă.
„Alimentarea cu apă a locuințelor locuitorilor din Kiev a fost complet restabilită. Mulțumim experților de la Kyivvodokanal și DTEK, care au lucrat timp de aproape o zi pentru a restabili [aprovizionarea] cu apă și electricitate a locuitorilor capitalei”, a scris Vitali Kliciko pe Telegram la începutul zilei de 1 noiembrie.
Kliciko a precizat că alimentarea cu energie electrică în capitala ucraineană a fost, de asemenea, restabilită, dar că pene de curent sunt încă inevitabile din cauza pagubelor majore suferite de sistemul energetic după atacurile rusești.
Rusia vizează de săptămâni întregi infrastructura energetică ucraineană și alte clădiri civile cu rachete, drone și atacuri de artilerie, în contextul în care contraofensiva ucraineană a alungat trupele rusești din nord-est și le-a împins înapoi în est și sud-est.
Zelenski: „Patruzeci și cinci de rachete de croazieră au fost doborâte”
În discursul său nocturn, președintele Volodimir Zelenski a declarat că apărarea aeriană a Ucrainei a fost eficientă, doborând majoritatea rachetelor lansate împotriva spațiului său aerian. El a adăugat că apărarea aeriană a țării rămâne o prioritate de top. „Forțele noastre aeriene și toți cei implicați în protejarea cerului au făcut o treabă foarte bună astăzi”, a declarat Zelenski.
„Cele mai multe dintre obiectivele pe care teroriștii le-au identificat ca ținte au fost salvate. Numai în această dimineață (31 octombrie, n.n.), teroriștii au folosit 55 de rachete de croazieră pentru un atac masiv. Patruzeci și cinci dintre ele au fost doborâte. Vom continua să ne consolidăm apărarea aeriană”.
Zelenski a adăugat că lucrările de reconstrucție sunt încă în curs de desfășurare în regiunile vizate de rachetele rusești.
Ținta principală a Rusiei: infrastructura energetică
Rusia a lansat rachete asupra mai multor orașe ucrainene pe 31 octombrie, inclusiv asupra capitalei țării, Kiev. Kremlinul continuă subminarea neîncetată a infrastructurii critice ucrainene în speranța că va epuiza voința de rezistență a populației.
Dat fiind că invazia care durează de opt luni a eșuat și perspectivele unei înfrângeri sunt tot mai evidente, Kremlinul pare să aibă ca obiectiv principal terorizarea și demoralizarea populației ucrainene pentru a-i frânge voința, au declarat oficiali occidentali și ucraineni. Rusia a distrus peste 40 la sută din infrastructura energetică a Ucrainei în câteva săptămâni, provocând întreruperi de energie electrică în capitala Kiev și în alte locuri.
Pe de altă parte, în estul Ucrainei, comandamentul militar a declarat că au avut loc lupte crâncene în apropiere de Bakhmut, în regiunea Donețk, iar forțele ucrainene au ținut în loc atacurile rusești în alte două zone din regiune, în jurul Avdiivka și Uhledar. Statul Major General al Ucrainei a declarat pe 1 noiembrie că Rusia a atacat peste 50 de așezări din regiunea Donețk.
Rusia extinde, de asemenea, evacuarea forțată a cetățenilor ucraineni din Hersonul ocupat, în timp ce forțele sale încearcă să dețină regiunea. Vladimir Saldo, guvernator al Hersonului, numit de Rusia, a anunțat la 31 octombrie că vor fi evacuați locuitori din alte șapte districte. Cu doar trei zile mai devreme, oficialii instalați de Rusia au anunțat că procesul de evacuare din regiunea Herson s-a încheiat.
Armata ucraineană a raportat că trupele rusești explorează zonele rezidențiale evacuate din așezarea Kahovka.
La Moscova, Ministerul rus al Apărării a declarat că toate activitățile de mobilizare parțială, inclusiv livrarea de convocări, au fost suspendate. Ministerul a precizat într-un comunicat că „toate activitățile legate de recrutarea pentru serviciul militar” au fost oprite. Potrivit comunicatului, de acum încolo, unitățile militare vor accepta doar voluntari și contractori.
Cu toate acestea, anunțul nu echivalează cu un sfârșit oficial al mobilizării parțiale decretate de președintele rus Vladimir Putin în septembrie. Acest lucru se poate face doar cu un decret oficial al lui Putin.
Sute de mii de ruși au fugit din Rusia de când Putin a declarat mobilizarea militară parțială.