„Gaudeamus…” de Excelenţă

În plină criză socială, de-o parte şi de alta a Prutului, să avem oare suficiente motive de bucurie, noi, scriitorii & editorii, şi domniile voastre, cititorii?! Ei bine, oricine a intrat în aceste zile (14-18 noiembrie curent) sub cupola de la Romexpo Bucureşti, unde s-a ţinut tradiţionalul Târg de Carte Gaudeamus, şi mai cu seamă în zilele de sâmbătă şi duminică, trebuie să fi simţit nevoia să intoneze: „Gaudeamus igitur…”. Pur şi simplu îţi tresălta inima văzând câtă lume se află în treabă, adică – la carte! Asta după ce că Bookfest-ul din iunie a cam fost „sabotat”, vai! de vizitatori, cărora li s-a acordat, cu o generozitate suspectă, o vacanţă generoasă, asta ca să nu mai manifeste în faţa Palatului Victoria…

Romania - Festivities at Gaudeaus Book Fair November 2018, Bucharest

Ce s-o fi întâmplat din vară până-n toamnă, greu de spus. De unde grevele s-au ţinut lanţ, lumea n-a găsit altceva mai bun de făcut în acest week-end decât să dea buzna la carte, cu mici cu mari. Prăpădenie de oameni, de toate vârstele & condiţiile sociale, mişunând într-o veselie printre standuri, de la o editură la alta, de la o lansare la alta, de la un nivel la altul (din cele trei, că dacă ar fi fost mai multe, oricum erau pline). Evenimentele şi ele au încercat să ţină pasul, astfel încât concomitent aveau loc câteva zeci de lansări, la case mari şi mai mici, ale unor autori de primă mână sau abia intrându-şi în mână. Totul într-o atmosferă de voie bună, aş zice chiar de sărbătoare – că doar o dată-şi sărbătoreşte ţara (din care între timp s-a „decupat” Basarabia, alias Republica Moldova) Centenarul! În chiar buricul Târgului, un amfiteatru a făcut să vibreze în fiecare zi, vocile poetice ale literelor române contemporane, de la cele ale clasicilor în viaţă la debutanţi, şi asta este chiar cel mai frumos omagiu adus naţiunii. (Sub formă de carte, ideea s-a materializat la Editura Tracus Arte, prin volumul 10 x 10. Născut în România, pe care îl vom prezenta într-una din emisiunile viitoare la „Carte la pachet”.)

…şi (aş vrea să cred) nu din motive „patriotice”, standul reunit al editurilor Arc – Ştiinţa – Prut din Chişinău a luat Premiul de Excelenţă, la fel şi Editura Cartier (Latin, adaugă unii, un adevărat „recordman” în domeniu, cu trei distincţii în ultimii ani: 2012, 2015 şi, respectiv, 2018), considerată editura anului – ceea ce înseamnă că, cel puţin în hotarele limbii române (mult mai generoase decât cele ale statului-naţiune) lucrurile nu sunt „supt vremi” (c-o fi „vremurile” PD-ului sau PSD-ului).