R. Moldova va plăti 450 de dolari per mia de metri cubi de gaze în noiembrie

Vicepremierul Moldovei, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat că R.Moldova va plăti pentru gaz 450 de dolari per mia de metri cubi în noiembrie, potrivit înțelegerii pe care a încheiat-o cu compania rusă de stat Gazprom. Potrivit mesajului vicepremierului pe Facebook, prețul convenit a fost cel propus de delegația Moldovei.

„În ceea ce ține de preț, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația noastră, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. Dat fiind că e vorba de o relație comercială între Moldova-Gaz și Gazprom, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă, dar ce pot spune la moment este că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de două ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, a scris ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, într-o postare pe pagina sa Facebook.

### Vezi și... ### „Dacă am pornit pe calea demnității, trebuie să continuăm așa”

Demnitarul moldovean a mai scris și că protocolul semnat nu prevede nicio condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în niciun fel.

În ceea ce privește datoria formată la Moldova-Gaz, urmează să se facă un audit independent al acestei datorii în 2022. „În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldova-Gaz. Ceea ce este important pentru cetățeni și pentru afaceri e că avem de la 1 noiembrie asigurate livrări de volume suficiente de gaz la un preț de cel puțin două ori sub prețul actual pe piață. Întreprinderile nu se vor opri iar oamenii vor avea mai multă căldură în case”, a mai scris Andrei Spînu.

Andrei Spînu a precizat că va organiza o conferință de presă luni unde va răspunde la toate întrebările presei...

Vineri seară, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a scris pe Facebook că „după euforia de ieri, azi în presa rusă a început să apară diferită informația despre contractul între Moldova-Gaz și Gazprom. Dacă ieri la noi se vehicula informația despre prețul pentru iarnă de 280 de dolari, văd că în mass-media rusă se vorbește de 550-600 de dolari. Cred că este necesar să cerem publicarea contractului cu Gazprom. Să înțelegem raționamentul semnării acestuia tocmai pe 5 ani în condițiile existenței gazoductului Iași-Chișinău”.

Alexandru Slusari spune că se cer răspunsuri la mai multe întrebări: Care este formula exactă de preț? Dacă nu există cumva obligațiunea Moldova-Gaz să procure anual anumit volum cu riscul sancționării în cazul în care gazul nu a fost cumpărat? Dacă Moldova-Gaz este flexibilă în comandarea volumelor de gaze pentru fiecare lună? Dacă nu există ceva restricții pentru depozitarea anumitor cantități de gaze în rezervoare în Ucraina sau pentru construirea propriilor rezervoare?