Gazoductul Nord Stream 2 este aproape finalizat

Lubmin, nord-estul Germaniei, locul unde se află capătul gazoductului Nord Stream 2, care aduce gaze din Rusia direct spre Europa occidentală, prin Marea Baltică și evitând Ucraina, 7 septembrie 2020.

Operatorul controversatei conducte Nord Stream 2, un proiect în valoare de 12 miliarde de dolari, a anunțat că lucrările sunt în faza finală: a fost sudată ultima conductă dublă pe o porțiune a conductei din apele germane, și mai rămâne de făcut legătura cu o secțiune lungă din apele daneze.

Gazoductul prin Marea Baltică va dubla capacitatea de export de gaze a operatorului său, gigantul energetic rus Gazprom, alimentând până la 26 de milioane de gospodării din Europa de Vest cu gaze naturale. Această creștere a îngrijorat Statele Unite, Ucraina și alții că Europa va deveni prea dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu energie. Totodată, Ucraina va pierde venituri importante din tranzitul terestru de gaze rusești, și anume până la 2 miliarde de dolari pe an.

### Vezi și... ### Angela Merkel asigură Ucraina că va rămâne țară de tranzit chiar și după lansarea Nord Stream 2

Nord Stream 2 trebuie încă să fie certificat și aprobat pentru utilizare dar consorțiul care o administrează a declarat că speră ca noua conductă să intre în funcțiune până la sfârșitul anului.