Cancelara germană, Angela Merkel, a încercat să spulbere temerile Kievului în legătură cu gazoductul Nord Stream 2 între Germania și Rusia, spunând că Ucraina va rămâne țară de tranzit și după finalizarea conductei controversate.
Merkel a făcut declarația după convorbiri purtate pe 12 iulie, la Berlin, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și înainte de o vizită în Statele Unite pentru convorbiri cu președintele american Joe Biden care, la fel, se opune proiectului.
La o conferință de presă comună cu Zelenski, cancelara germană a spus că subiectul gazoductului a fost desigur abordat la discuțiile lor. „Ucraina este și va rămâne o țară de tranzit chiar și după finalizarea Nord Stream 2”, a spus Merkel.
Ucraina și Statele Unite s-au opus construcției Nord Stream 2 prin Marea Baltică pentru că va permite furnizorilor ruși să ocolească rutele terestre de export prin Ucraina și, astfel, să o lipsească de venituri de miliarde de dolari din taxe de tranzit. Dar Kievul mai este îngrijorat și de perturbarea securității sale energetice.
La conferința de presă de la Berlin, președintele Zelenski și-a reiterat opoziția față de acest proiect.
„Lansarea Nord Stream 2 comportă în opinia noastră o amenințare potențială la adresa securității din regiune”, a spus președintele ucrainean. El a cerut garanții ale Germaniei și Uniunii Europene că țara sa nu va avea de suferit o dată ce Rusia va înceta să mai depindă de ea ca rută de tranzit, dar și participarea Ucrainei la convorbirile europenilor cu Moscova pe tema aprovizionării cu gaze.
Germania a refuzat să oprească proiectul, spunând că este o afacere pur comercială și că este dreptul său suveran de a decide în această chestiune.
La conferința de presă la Berlin, cancelara germană a recunoscut că „există mari îngrijorări cu privire la acest proiect din partea ucraineană”. „Le luăm în serios, iar Germania va face tot ce poate pentru a garanta sursa cheie de venit pentru Ucraina”, a spus Merkel.
Aflată acum la al patrulea său mandat de cancelară, ea va demisiona după alegerile parlamentare germane din septembrie. Dar la conferința de presă cu Zelenski, Merkel și-a exprimat încrederea că promisiunile făcute Ucrainei vor fi respectate de orice alt viitor cancelar german.
Subiectul Nord Stream 2 se va afla și pe agenda discuțiilor pe care Merkel le va avea pe 15 iulie în Statele Unite cu președintele american Joe Biden.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, le-a spus jurnaliștilor la sfârșitul săptămânii trecute că subiectul va fi abordat cu siguranță, că președintele Biden crede în continuare că gazoductul este o afacere proastă, cu implicații globale, dar că ea nu va face previziuni despre cum ar putea să arate rezultatul convorbirilor.
Statele Unite au spus mereu că Nord Stream 2, care va dubla capacitățile Rusiei de a livra direct gaze Germaniei, va crește dependența germană de aprovizionarea cu energie din Rusia și va face Berlinul mai susceptibil la influența Moscovei.
Înainte de vizita lui Merkel la Washington, subiectul a fost discutat de mai multe ori de secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul german de Externe, Heiko Maas. Ultima dată, cei doi s-au întâlnit pe 23 iunie. Blinken a spus că omologul său german a fost de acord cu faptul că sunt necesare măsuri concrete pentru „a se asigura că Rusia nu poate folosi energia ca instrument de constrângere îndreptat împotriva Ucrainei sau oricui altcuiva în Europa”.