R. Moldova a primit 48 de ore dela Gazprom să-și plătească facturile pentru gazul consumat, altfel livrările ar putea fi sistate.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a confirmat că autoritățile de la Chișinău au primit o notificare de la compania rusă și a explicat: „Până la acest moment, Moldovagaz nu găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă”.
Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența, a mai spus Spînu.
### Vezi și... ### Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat. Cum va fi acoperit deficitul?Anterior, compania rusă Gazprom preciza că este vorba de sumele pe care Moldova s-a angajat să le plătească până pe 22 noiembrie în contul unor livrări de gaze deja efectuate.
Reprezentantul companiei Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat la postul de televiziune "Rossia 24" că Gazprom a acceptat anterior condiţiile Republicii Moldova la semnarea noului contract de livrare a gazelor naturale, doar că în document se regăsea o prevedere "esenţială şi importantă", aceea că Republica "Moldova achită în timp plăţile curente pentru gazul livrat", precizează sursa citată.
Cotidianul Kommersant amintește că acordul semnat de Gazrpom la sfârșitul lunii octombrie cu R. Modlvoa privește furnizarea a 3,3 miliarde de metri cubi de gaze pe o perioadă de cinci ani.
### Vezi și... ### Cine, cum și când va primi compensații pentru majorarea prețului la gazÎn schimb, plățile pentru octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie nu au fost încă transferate din cauza faptului că tarifele în Moldova au fost revizuite abia în noiembrie, ceea ce a provocat un decalaj al plăților.
Pe 3 noiembrie au fost aprobate noile tarife la gaze în Moldova. Anterior, tariful era de 150 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce în octombrie prețul gazului a urcat la 790 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
Deocamdată, problema restructurării datoriei la gaz a malului drept al NIstrului, pe care Gazprom a estimat-o la 709 milioane de dolari, rămâne nerezolvată.