Guvernul a aprobat astăzi proiectele bugetelor pentru anul viitor. Pe fundalul unor programe sociale proaspete pentru a reduce impactul scumpirii energiei sau a mări veniturile pensionarilor este prevăzută o creștere a deficitului bugetar, până la 15 miliarde de lei. Cum intenționează guvernul să acopere deficitul?
Având la bază o prognoză de creștere economică de 4,5% și o inflație anticipată de 6,9%, bugetul de stat pentru anul viitor conține un deficit de 15 miliarde de lei. Pentru comparație, acest deficit este cu un miliard mai mare decât cel planificat anul curent, dar este mai mic față de cel din anul 2020.
Cheltuielile suplimentare planificate se explică prin suportul pentru cetățeni, în special creșterea pensiilor mici, compensarea facturilor la gaze, acordarea unor îndemnizații de șomaj și alocații pentru părinții care sunt nevoiți să stea cu copii acasă din cauza pandemiei. O altă categorie de cheltuieli suplimentare este destinată dezvoltării regionale și locale, primăriile și autoritățile raionale urmând să primească mai mulți bani pentru necesitățile locale.
Un buget care se bazează în mare măsură pe suportul partenerilor externi...Dumitru Budianschi
Circa 8,3% din toate cheltuielile, sau peste 5,4 miliarde lei, vor reprezenta proiecte finanțate din exterior, ca, de exemplu, repararea drumurilor sau interconectarea sistemului energetic cu cel european. Este o sumă-record, a declarat ministrul finanțelor Dumitru Budianschi. Principalele surse de finanțare a deficitului, potrivit oficialului, sunt ajutoarele oferite de partenerii străini, a mai spus Budianschi:
„După cum se poate observa, este un buget care se bazează în mare măsură pe suportul partenerilor externi. În condițiile actuale și a necesarului actual de resurse, resursele proprii ale bugetului nu ar fi făcut față și nu ar fi putut fi asigurată stabilitatea bugetară și impactul crizei pandemice și creșterii resurselor energetice. Ținând cont de evoluțiile recente privind inflația și creșterii economice, bugetul de stat are la bază și analiza riscurilor și este pregătit să facă față acestor riscuri”.
Șefa guvernului Natalia Gavrilița a menționat că autoritățile sunt nevoite să acționeze prudent și nu au crescut taxe și impozite.
„Avem un buget substanțial de dezvoltare și aceasta este pentru că am putut restabili încrederea partenerilor externi și în așa fel am putut menține o anvelopă de cheltuieli care ne-a permis să oferim aceste creșteri și în același timp să menținem un volum important de cheltuieli capitale”.
Se prognozează că în 2022 să crească salariul mediu pe economie cu 10%, inclusiv vor fi ajustate lefurile în sectorul public, la fel cu circa 10% vor crește exporturile, iar importurile cu 5,1%.