Concernul rus Gazprom a anunțat miercuri după-masă că prelungește răgazul pentru plata datoriei de 1,4 de miliarde de lei a Chișinăului până la data de 26 noiembrie. Primul termen, dat în urmă cu două zile, expira peste câteva ore, la miezul nopții.
Your browser doesn’t support HTML5
Anunțând noul ultimatum, amânat cu două zile, rușii au spus că speră ca pe viitor Moldova să-și respecte „integral” obligațiile contractuale. Mai înainte, marți, guvernarea PAS spunea că a găsit bani pentru datoria scadentă, dar n-o va putea plăti, din rațiuni „tehnice” mai devreme de joi, 25 noiembrie.
### Vezi și... ### Natalia Gavriliță cere adoptarea amendamentelor pentru a evita sistarea livrării de gaze de către GazpromRăgazul a fost confirmat și de Andrei Spînu, vicepremierul moldovean responsabil cu infrastructura, care a afirmat în această după-amiază într-un mesaj pe rețele că a solicitat personal Gazprom-ului amânarea, că a primit un răspuns pozitiv de la furnizor și că “guvernul a luat toate măsurile pentru ca vineri datoria acumulată pentru luna octombrie-noiembrie să fie achitată.
Prim-ministra Natalia Gavrilița, pe de altă parte, a cerut azi parlamentului să urgenteze procesul de adoptare a rectificării bugetare – o rectificare prin care o companie de stat va transfera către Moldovagaz datoria cesionată către ea de altă companie de stat, lucru care ar trebui să facă posibilă stingerea restanței față de Gazprom.
Un deputat al majorității PAS din legislativ, Radu Marian, a confirmat pentru noi că modificarea urmează să fie adoptată joi, în ședința în plen, afirmând totodată:
„Deci, procedura aceasta de alocare a acestor bani s-a început pe 11 noiembrie, dar s-a decis să se meargă pe cale parlamentară, de aceea a durat un pic mai mult. Păcat că Gazprom comunică în așa fel. Guvernul a fost întotdeauna serios și și-a îndeplinit angajamentele. Și li s-a explicat: avem o procedură, că urmează să o finalizăm joi – prin urmare chiar nu înțeleg de ce a trebuit să se vină cu astfel de ultimatumuri.”
### Vezi și... ### Moldovagaz va primi 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat pentru achitarea de urgență a consumului din octombriePentru a doua oară timp de doar o lună, R. Moldova s-a confruntat cu avertismentul Gazprom că îi va opri livrările. Criza a apărut prima dată în octombrie, odată cu expirarea unei înțelegeri mai vechi pe gaze cu Gazprom, și s-a soldat în octombrie cu reducerea cu o treime a livrărilor, declanșarea de către guvernul moldovean a stării de urgență în energetică, efectuarea în regim de avarie a unor achiziții de pe piața internațională, iar într-un final – cu aplanarea conflictului prin semnarea unui nou contract pe termen lung cu același furnizor.
La scurt timp, însă, Gazprom a trimis Chișinăului un nou avertisment, deja legat de o datorie de 74 de milioane de dolari provenită din diferența dintre preț și tarif din lunile octombrie-noiembrie, iar guvernul, luat din nou aparent prin surprindere, a spus marți că banii vor fi luați din fondurile alocate anterior din buget Energocom-ului și că regretă ultimatumul primit de la Gazprom.
Criticii, pe de altă parte, spun că guvernul moldovean ar fi trebuit să prevadă aceste dificultăți și să le lămurească pe toate cu furnizorul rus înainte de încheierea noii înțelegeri. Alții pun serios la îndoială și soluția de a plăti din buget o datorie acumulată de o companie comercială. Iată cum răspunde acestor reproșuri Radu Marian, parlamentarul din PAS:
E important să avem auditul care să dea mai multe răspunsuri
„Acest transfer oricum merge spre stingerea unei părți importante a datoriilor pe care le are Moldelectrica, acumulată din cauză că autoritățile la acea perioadă nu au ajustat la timpul potrivit tarifele. Deci, noi, prin această procedură de cesionare a datoriilor, soluționăm o problemă foarte importantă care demult trebuia rezolvată. Cumva, din toată datoria invocată de Gazprom, aceasta ar fi singura legitimă. Dar desigur e important să avem auditul care să dea mai multe răspunsuri, clarificări.”
Complicatele negocieri de luna trecută cu Gazprom pentru un nou acord de gaze s-au soldat și cu înțelegerea că părțile vor audita și reglementa o imensă datorie istorică, pe care Gazprom o estimează, cu tot cu penalități, la peste 700 de milioane de dolari, iar guvernul de la Chișinău o recunoaște doar parțial. Tratativele pe marginea acestui subiect anume nu au început încă, un reper fiind cel al convocării, în lunile următoare, a comisiei interguvernamentale mixte.