Gazprom obligat să respecte directiva anti-monopol europeană, în cazul gazoductului Nord Stream 2

Proiectul Nord Stream 2.

Rusia va trebui să împartă dreptul de proprietate asupra noii sale conducte de gaze către Germania,Nord Stream 2, în conformitate cu normele antimonopol ale UE, se arată într-o hotărâre judecătorească, privită de Ucraina drept o victorie indirectă.

Gazprom, furnizorul rus de gaz care deține conducta, va trebui să cedeze controlul zilnic al operațiunilor sale către un terț independent în conformitate cu legislația UE menită să limiteze monopolurile energetice, a declarat miercuri, 25 august, un tribunal german din Düsseldorf.

Your browser doesn’t support HTML5

Cinci lucruri despre Nord Stream - 2

De asemenea, va trebui să liciteze jumătate din capacitatea conductei pentru a fi utilizată de concurenții din Europa, se arată în hotărârea judecătorească.

Legile UE privind monopolul energetic, care au intrat în vigoare în 2019, scuteau conductele existente.

Consorțiul Nord Stream 2, deținut de Gazprom, a susținut că proiectul său se înscrie în această categorie, de conducte existente, deoarece proiectul era finanțat în întregime (10 miliarde de euro), la data când a intrat în vigoare directiva europeană.

Argument respins de tribunalul german pe motiv că mai sunt de construit 15 km din conducta iar 1.230 km trebuie puși în funcțiune, în Marea Baltică. O poziție similară luase anul trecut și Agenția germană pentru Reglementări în Energetică, Bundesnetzagentur.

Gazprom mai poate face apel Curtea Supremă din Germania.

Decizia de miercuri a făcut ca prețurile pe piața gazului să crească pe fondul așteptărilor că operațiunile Nord Stream 2 vor fi întârziate, a relatat agenția de știri Bloomberg.

Guvernul rus a declarat că este „o problemă corporativă”. „Nu putem decât să reiterăm ... că Nord Stream 2 este un proiect pur comercial" care avea ca scop "consolidarea semnificativă a securității energetice europene", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Decizia de miercuri a fost salutată în Ucraina, unde Nord Stream 2 este perceput drept un proiect care amenință securitatea energetică a țării, privând-o totodată de venituri importante din taxele pe tranzitul gazelor rusești.

"Strategia noastră este de a juca după aceleași reguli aplicate în Occidentul și dă roade", a scris Yuriy Vitrenko, CEO-ul operatorului de conducte de gaze din Ucraina, Nafotgaz, pe pagina sa de Facebook.

Actualul acord al Ucrainei și Rusiei cu privire la tranzitul de gaze spre UE expiră în 2024, iar președintele rus Vladimir Putin a amenințat deja că va reduce volumul de gaze care va tranzita Ucraina.

Aflată duminică la Kiev, cancelara germană Angela Merkel a avertizat însă că Berlinul nu va permite Rusiei să folosească gazele sau conducta Nord Stream 2 drept „armă geopolitică”.