Generația „apatică”. Cum mobilizează Péter Magyar tinerii din Ungaria

Partidul lui Péter Magyar a obținut cca 30% din voturi la alegerile pentru Parlamentul European în luna iunie.

În satele și orașele din Ungaria, mulțimi de admiratori se adună pentru a-l asculta pe Péter Magyar vorbind, iar entuziasmul lor se revarsă pe rețelele de socializare, unde postează selfie-uri cu acest politician de opoziție în vârstă de 43 de ani.

În doar câteva luni, Magyar a trecut de la statutul unui soț necunoscut al fostei șefe a ministerului Justiției la cel de noua și marea speranță a opoziției din Ungaria. De asemenea, este probabil cel mai periculos adversar cu care s-a confruntat vreodată premierul Viktor Orbán, liderul populist naționalist-conservator al Ungariei, aflat la putere din 2010.

La alegerile pentru Parlamentul European din iunie, partidul nou format al lui Magyar, Tisza, a obținut 30 % din voturi. Iar în alegerile locale desfășurate concomitent, Tisza a obținut același număr de locuri ca partidul Fidesz al lui Orbán în consiliul municipal din Budapesta.

Tinerii apatici

O mare parte a succesului lui Magyar constă în capacitatea sa de a mobiliza tinerii, o generație cunoscută pentru apatie politică. Conform studiului realizat în 2018 de Policy Solutions, un institut progresist de cercetare politică cu sediul la Budapesta, doar 17% din tinerii între 18 și 29 de ani votează.

Maghiarii sub 35 de ani nu au văzut decât o singură dată Fidesz câștigând alegerile - și majoritatea dintre ei nu susțin partidul de guvernământ. Un sondaj realizat în iunie de Median, un institut de sondaje independent cu sediul la Budapesta, a arătat că doar 7% dintre persoanele sub 30 de ani ar vota cu Fidesz.

„[Fidesz] devine din ce în ce mai mult un partid al pensionarilor”, spune Peter Kreko, politolog la think tank-ul independent Political Capital, cu sediul la Budapesta. Potrivit sondajului Median, 63% din alegătorii săi au peste 50 de ani.

Peter Kreko

Mulți tineri sunt profund dezamăgiți de procesul electoral, doar 22% dintre maghiarii sub 30 de ani având încredere în corectitudinea alegerilor, potrivit unui studiu din 2021 realizat cu sprijinul fundației Friedrich Ebert Stiftung. Critici din Ungaria și din străinătate au acuzat partidul lui Orban de manipularea sistemului electoral al țării, de reprimarea presei independente și de desființarea instituțiilor democratice din Ungaria.

„Cum este aici [în Ungaria]? Aș spune că este fără viitor”, spune Réka, o studentă în vârstă de 30 de ani, care a preferat să nu își dea numele de familie pentru a-și proteja identitatea.

Tinerii ca Réka sunt cei care au fost atrași de Magyar și Tisza. Potrivit Median, 46% dintre votanții Tisza au sub 40 de ani, față de 19% pentru Fidesz și 18% pentru principala coaliție de stânga.

Farmecul rețelelor sociale

Atracția lui Magyar este dată de înfățișarea și aparența sa vioaie, tinerească și de faptul că are o campanie ce rezonează cu tinerii. Echipa Tisza menține o prezență activă pe rețelele de socializare, iar Magyar însuși intră uneori în comentarii pentru a răspunde criticilor partidului.

„Péter Magyar comunică normal, văzând în publicul său oameni inteligenți”, spune Sara Darnot, 29 de ani, o avocată din Budapesta. "El nu își simplifică mesajul".

Dincolo de faptul că se pricepe la social media, Magyar atrage prin politicile sale mulți alegători tineri. El a promis noi programe de locuințe, un sistem fiscal avantajos pentru liber-profesioniști și s-a angajat să sprijine întreprinderile mici și presa independentă.

Fost avocat, diplomat și om de afaceri strâns legat de Fidesz, Magyar a devenit proeminent pe scena politică în luna martie, în urma unui scandal de abuz sexual asupra copiilor care a zguduit partidul de guvernământ. În calitate de fost soț al fostului ministru al justiției Judit Varga, care a demisionat din cauza scandalului, Magyar a renunțat la funcțiile deținute în companiile guvernamentale și apoi a făcut acuzații publice cu privire la ceea ce el a numit corupția generalizată și nepotismul din administrația Orbán.

Mulți alegători sunt îngrijorați de trecutul său de loialist al Fidesz și insider. În plus, mulți maghiari tineri, cu spirit de opoziție, nu cred că este suficient de orientat spre stânga. Într-un interviu acordat postului de radio maghiar independent Klubradio, Magyar a negat că ar fi liberal, afirmând că ar fi „liberal național sau liberal conservator”.

Din punct de vedere politic, Tisza rămâne greu de definit. Partidul susține reducerea taxei pe fructe și legume, un program de reabilitare a satelor și înființarea unor ministere separate pentru educație, sănătate și protecția mediului. Cu toate acestea, în ceea ce privește alte probleme care preocupă mulți tineri - avortul sau migrația, de exemplu - Magyar nu a indicat care este poziția sa.

„Un partid bazat pe tineri și pe o singură persoană este fragil”, avertizează Kreko de la Political Capital. El spune că baza de votanți tineri a lui Tisza ar putea duce la instabilitate în partid. „Din cercetările despre tineri, știm că opinia predominantă a acestora se schimbă rapid”, spune el.

Aron Vasanyi

Este ceea ce a constatat și Aron Vasanyi, ofițerul de presă al partidului centrist Momentum, în vârstă de 27 de ani. Mulți tineri care au votat anterior pentru Momentum au abandonat partidul la ultimele alegeri, preferând să voteze pentru Magyar. "Generația tânără își schimbă ușor locul de muncă, partenerul, casa și preferințele de vot", spune el.

Alții, precum studenta Réka, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de experiență a lui Tisza în ceea ce privește guvernarea. „Dar cel puțin [Magyar] a reușit să miște lucrurile”, spune ea.

Your browser doesn’t support HTML5

Magyar se profilează ca adversar al lui Orban în alegerile europene din Ungaria

Exodul creierelor

Cel mai concludent indicator al deznădejdii politice a tinerilor maghiari este exodul creierelor din țară. În 2023, un număr record de 35.000 de maghiari au părăsit țara, majoritatea pentru a trăi și a munci în altă parte în UE, de peste 15 ori mai mulți decât în 2003. De asemenea, în 2023, peste 40% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani intenționau să părăsească Ungaria în decurs de trei ani, cel mai mare procent din blocul comunitar, după Cipru, potrivit unei analize a UE.

Gáspár Kerekjarto, un asistent social în vârstă de 28 de ani, s-a mutat cu partenera sa în Austria din motive financiare. „Domeniul meu este incredibil de prost plătit. Vrem să ne căsătorim, să avem copii, iar pentru asta a trebuit să părăsim țara.”

Atât Fidesz, cât și Tisza au recunoscut necesitatea de a readuce tinerii maghiari acasă, având în vedere deficitul de forță de muncă și efectele economice dăunătoare ale exodului de creiere.

Guvernul Fidesz a încercat să îi atragă pe tineri în țară promițându-le împrumuturi și alte ajutoare financiare. Magyar a promis, de asemenea, să pună în aplicare un „program detaliat” pentru a permite tinerilor să se întoarcă acasă, însă detaliile rămân neclare.

„Tinerii sunt cel mai greu de readus acasă”, spune Balázs Lang, un jurnalist în vârstă de 49 de ani și administrator al unui grup Facebook pentru emigranții care votează pentru Tisza. „Trebuie să le promiți multe. Cei de peste 70 de ani s-ar întoarce acasă pentru [mult mai puțin]”.

În ciuda scepticismului, mulți tineri maghiari văd în Magyar o oportunitate pentru schimbare. „Vrem să ne întoarcem într-o țară liberă”, spune Lang.

Kerekjarto, el însuși un alegător al Tisza, este de aceeași părere. „Nu există nicio garanție că va fi bine, dar iată o oportunitate pe care nu o putem rata. Trebuie să încercăm”, spune el.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te