Poate un fost oficial, care a avut legături strânse cu partidul de guvernământ Fidesz, să creeze o mișcare care să scape Ungaria de presupusa corupție care s-a răspândit sub guvernul premierului Viktor Orban?
În ciuda îndoielilor sale, Peter Magyar, care a fost văzut timp de mai mulți ani ca un politician din interiorul sistemului, a anunțat planuri de a face exact acest lucru, atrăgând zeci de mii de susținători într-unul din cele mai mari proteste care au avut loc la Budapesta în ultimii ani.
În ultimele luni, Magyar a crescut spectaculos pe scena politică din Ungaria, în urma acuzațiilor de corupție și favoritism la cele mai înalte nivele ale puterii. Fosta sa soție, ex-ministra justiției, Judit Varga, a fost atrasă într-un scandal care a ținut prima pagină a ziarelor, ce a dus nu doar la demisia ei, ci și a președintei țării, fapt care a zguduit aparența de invincibilitate a lui Orban.
Budapesta, marcată de proteste împotriva guvernării
Adresându-se unei mulțimi numeroase, formată din zeci de mii de persoane, care s-au adunat la 6 aprilie în fața clădirii Parlamentului din Budapesta, Magyar, a promis că va uni conservatorii și liberalii maghiari, dezamăgiți de guvernarea lui Orban și opoziția ineficientă și fragmentată.
„Pas cu pas, cărămidă cu cărămidă, noi ne luăm înapoi patria noastră și construim o nouă țară, suverană, modernă, Ungaria Europeană”, a spus Magyar, adăugând că protestul a fost „cea mai mare demonstrație politică din ultimii ani”.
Fidesz, partidul populist de dreapta, care se află la putere din 2010, urmărește cu atenție aceste evenimente. Potrivit serviciului maghiar al Europei Libere, presa afiliată guvernului l-a numit pe Magyar parte a „stângii dolarului” și un instrument al lui George Soros, miliardarul filantrop de origine maghiară, care este deseori ținta teoriilor conspiraționiste și dezinformării de pe rețelele sociale.
Tamas Menczer, noul director al departamentului de comunicare a Fidesz, a susținut că Magyar ar avea legături cu candidatul la funcția de premier din alegerile parlamentare din 2022, Peter Marki-Zay, afirmând că aceeași oameni care l-au sprijinit pe el, îl sprijină și pe Magyar. Marki-Zay a fost văzut drept candidatul care poate atrage votanți de pe întreg spectrul politic și unifica opoziția fragmentată a Ungariei.
Dar în ciuda unei campanii entuziaste, Marki-Zay a fost înfrânt la urne, iar Orban s-a ales cu o majoritate mai largă în Parlament. Opoziția, spune Menczer, a dorit război, migranți și propaganda teoriei de gen, adăugând că doar Orban și Fidesz pot proteja Ungaria.
Opoziția primește un nou suflu
Criticii lui Orban din țară și de peste hotare l-au acuzat de multă vreme că a slăbit instituțiile democratice ale Ungariei, a preluat controlul asupra unei mari părți din presă și a reformat sistemul electoral al țării pentru a fi favorabil partidului Fidesz. Uniunea Europeană a înghețat miliarde de euro destinați Budapestei, urmare a presupuselor derapaje anti-democratice, a utilizării ineficiente a fondurilor UE și al eșecului garantării drepturilor minorităților.
Orban a fost de asemenea criticat pentru poziția sa privind invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, poziție care este văzută ca fiind ostilă Kievului și prietenoasă Moscovei.
Zoltan Lakner, un politolog maghiar, a declarat pentru serviciul maghiar al Europei Libere, luna trecută, că Magyar a profitat de frustrările pe care mulți unguri le au față de actuala situație politică a țării și de incapacitatea opoziției de a profita de ele.
„În persoana lui Magyar, opoziția are concurență”, a spus Lakner.
„Mi-au ajuns ultimii 14 ani. Iată de ce (protestez)”, a declarat o femeie pentru RFE/RL la primul miting de la Budapesta de pe 15 martie, unde Magyar s-a angajat să creeze un nou partid centrist și să concureze la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.
Potrivit datelor de la sondajul central european Median, 68% dintre alegători au auzit de intrarea lui Magyar în politică, iar 13% dintre aceștia au spus că ar putea susține partidul său, pe fondul frustrării față de unele din cele mai mari rate ale inflației din UE în ultimii doi ani.
În ciuda hype-ului și a impulsului de moment, Magyar se confruntă cu o serie de provocări. Partidul politic pe care l-a promis încă nu a fost dezvăluit publicului. Și, deși a arătat clar că se opune sistemului creat de Orban, Magyar nu a oferit prea multe detalii despre modul în care intenționează să detroneze partidul și liderul său profund înrădăcinat. De asemenea, el nu a oferit o poziție clară privind teme specifice, cum ar fi războiul Rusiei din Ucraina.
Ascensiunea lui Magyar
Născut într-o familie de politicieni, Magyar a fost o figură proeminentă a politicii maghiare, nu numai datorită legăturii cu Fidesz. Din 2010, el a lucrat în Ministerul de Externe și a fost numit inclusiv la reprezentanța permanentă a Ungariei pe lângă Uniunea Europeană. Avocat de profesie, el a mai condus departamentul juridic al UE din cadrul Băncii Ungare de Dezvoltare și a fost șef al centrului de împrumuturi pentru studenți al Ungariei între 2019 și 2022.
El a reapărut în lumina reflectoarelor în luna februarie 2024, în contextul unuia dintre cele mai mari scandaluri din ultimii ani care a zguduit guvernul ungar.
Președinta ungară Katalin Novak a demisionat la 10 februarie din cauza grațierii pe care a acordat-o unui bărbat condamnat pentru complicitate într-un caz de abuz sexual asupra unui copil.
Novak, un aliat cheie al lui Orban și fost vicepreședinte al Fidesz, a fost ministru al familiei până la numirea sa la președinție. Ea a pledat în mod deschis pentru valorile familiei tradiționale și pentru protecția copiilor.
Deși nu a fost implicat în scandal, Magyar a avut o legătură maritală. Fosta sa soție (au divorțat în 2023) este Judit Varga, o altă figură cheie a Fidesz, care era ministru al justiției la acea vreme și care a aprobat grațierea. Judit Varga era așteptată să conducă lista de candidați la Parlamentul European din partea Fidesz la alegerile programate pentru luna iunie.
Dar ea a anunțat - tot la 10 februarie - că își va asuma responsabilitatea politică și „se va retrage din viața publică, renunțând la locul de deputat și, de asemenea, la cel de lider al listei (pentru Parlamentul European)”.
În urma acestor demisii, Magyar, care a deținut mai multe funcții de conducere în companii de stat, a folosit rețelele de socializare pentru a-i critica și mai mult pe politicienii Fidesz aflați la putere.
„Nu vreau nici măcar pentru o clipă să fac parte dintr-un sistem în care adevărații vinovați se ascund în spatele fustelor femeilor”, a scris el pe Facebook la 11 februarie. Mai târziu, în aceeași seară, Magyar a acordat un interviu lung canalului Partizan de pe YouTube, unul dintre puținele canale media independente rămase care nu este dominat de voci pro-guvernamentale.
În videoclip, care a adunat peste 2,5 milioane de vizualizări pe platformă, Magyar a criticat corupția endemică din Ungaria. De asemenea, el a acuzat guvernul că folosește campanii de defăimare pentru a-și discredita adversarii și a spus că Antal Rogan, ministrul care conduce biroul lui Orban, conduce o mașină de propagandă centralizată.
Magyar „și-a scos mănușile” pe 26 martie, când a publicat o înregistrare a unei conversații cu fosta sa soție, în care Varga vorbea despre o încercare a unui consilier de rang înalt al șefului de cabinet al lui Orban de a interveni într-un caz de corupție. Procurorii investighează acum aceste declarații.
Europarlamentarele, primul său test
Dacă Magyar rămâne în politică, îl așteaptă un drum greu, mai ales că Ungaria nu va organiza alegeri parlamentare până în 2026. Politicianul începător ar putea să intre în cursa electorală în această vară, odată cu alegerile pentru Parlamentul European - chiar și fără un nou partid.
În Ungaria sunt înregistrate 185 de partide, iar printre acestea se numără așa-numitele partide „adormite”, adică înregistrate, dar inactive. Magyar a declarat că se află în discuții cu cel puțin trei astfel de partide. În cazul în care se ajunge la un acord în acest scenariu, partidul în cauză va trebui apoi să strângă 20.000 de semnături, între 20 aprilie și 3 mai, pentru a îndeplini cerințele electorale și a obține acordul oficialilor electorali de a participa la viitorul scrutin.
Și, în ciuda dificultăților cu care se confruntă, scrutinul european ar putea fi un barometru perfect pentru a măsura cât de mult sprijin are Magyar în rândul compatrioților săi, a explicat Robert Laszlo, expert electoral la Political Capital, un think tank cu sediul la Budapesta, deoarece votul se face pe baza listelor de partid și nu pe bază de persoane.
„De asemenea, mandatele sunt distribuite aproximativ proporțional cu voturile obținute pe liste între partidele care ating pragul de 5%”, a declarat Laszlo pentru serviciul maghiar al RFE/RL. „Așadar, se va vedea... cât de mult sprijin are Peter Magyar, iar acest lucru poate determina viitorul carierei sale politice - la patru luni de la intrarea sa în scenă”, a adăugat el.
Articol scris de Tony Weselovsky, cu contribuția serviciului Europei Libere pentru Ungaria, în traducerea lui Cristian Bolotnicov.