Primarul din Tbilisi amână aprinderea luminilor de Crăciun din cauza protestelor anti-guvernamentale

Demonstranții anti-guvernamentali s-au adunat în fața clădirii parlamentului din Tbilisi, unde Mikheil Kavelashvili a fost ales noul președinte, pe 14 decembrie.

Primarul din Tbilisi a amânat aprinderea luminilor de Crăciun din cauza temerilor că protestatarii adunați în oraș ar putea deveni violenți, după ce un colegiu electoral dominat de partidul de guvernământ „Visul Georgian” l-a numit pe politicianul de extremă dreapta Mikheil Kavelashvili președinte.

Primarul Kakha Kaladze a anunțat amânarea pe 14 decembrie, într-o conferință de presă ținută în clădirea administrației guvernamentale, cu câteva minute înainte ca evenimentul să înceapă.

Cu aproximativ o oră mai devreme, sute de polițiști au fost desfășurați, iar luminile de Anul Nou au fost aprinse pe fațada clădirii parlamentului, dar au fost stinse după ce Kaladze a anunțat amânarea aprinderii bradului.

Decizia a fost luată după ce Kavelashvili a fost declarat câștigător al alegerilor indirecte controversate de către Comisia Electorală Centrală din Georgia, după ce a primit 224 de voturi din cei 225 de delegați prezenți.

Colegiul electoral din Georgia are în total 300 de delegați, însă membrii opoziției nu au participat la vot.

Votul a avut loc în timp ce manifestanții s-au adunat în centrul orașului Tbilisi, în fața clădirii parlamentului, pentru a continua protestele față de alegerile parlamentare desfășurate la 26 octombrie, pe care actualul președinte al țării și opoziția susțin că au fost fraudate.

Zonele din apropierea clădirii parlamentului Georgiei au fost izolate și traficul a fost întrerupt înaintea votului pentru colegiul electoral, în timp ce protestatarii opoziției s-au adunat pentru o nouă rundă de demonstrații, în prezența unui număr mare de polițiști.

Mikheil Kavelashvili

Kavelashvili, singurul candidat pentru funcția în mare parte simbolică, este așteptat să fie ales prin vot indirect în Parlament. În vârstă de 53 de ani, el este cunoscut pentru discursurile vehemente anti-occidentale și opoziția față de drepturile LGBTQ.

Kavelashvili ar urma să o înlocuiască pe președinta Salome Zurabișvili, care s-a alăturat protestatarilor pro-europeni ce au ieșit zilnic pe străzi în toată țara, în demonstrații de mare amploare ce durează de mai bine de două săptămâni.

Zurabișvili, care a fost o figură incomodă pentru partidul de guvernământ și a criticat Visul Georgian pentru tendințele sale tot mai autoritare, a declarat că va nu-și va părăsi funcția după inaugurarea succesorului său, programată pentru 29 decembrie.

„Ceea ce se va întâmpla mâine în Parlament este o parodie – un eveniment lipsit de legitimitate, neconstituțional și ilegitim”, a declarat Zurabișvili într-o conferință de presă pe 13 decembrie.

Ea a afirmat anterior că alegerile au fost manipulate cu ajutorul Rusiei. „Suntem martorii și victimele unei operațiuni speciale rusești, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”, a declarat ea, referindu-se la alegerile parlamentare din octombrie.

Între timp, parlamentarii opoziției din această țară caucaziană refuză să recunoască rezultatul alegerilor parlamentare, susținând că Visul Georgian a fraudat votul pentru a se menține la putere, și boicotează lucrările Parlamentului.

Criza politică a izbucnit după ce Visul Georgian a revendicat victoria în alegeri și s-a intensificat în urma deciziei de luna trecută de a amâna negocierile privind aderarea Georgiei la Uniunea Europeană.

Autoritățile au răspuns violent la demonstrațiile masive, arestând sute de persoane în ultimele două săptămâni. Un alt protest a avut loc la Tbilisi pe 13 decembrie, iar pentru 14 decembrie se așteaptă noi tulburări.

Protestatarii se adună în fața Parlamentului Georgiei cu diplomele lor, pentru a evidenția faptul că noul președinte, Mikheil Kavelashvili, nu are studii superioare.

În dimineața zilei de 14 decembrie, protestatarii s-au adunat lângă Sala Filarmonicii și au început să mărșăluiască spre clădirea Parlamentului, aflată la mai puțin de 2 kilometri distanță.

Traficul pe Bulevardul Rustaveli, care leagă cele două locații, a fost blocat, iar poliția a fost mobilizată în apropierea Parlamentului și a Pieței Libertății.

Violențele recente împotriva opoziției și jurnaliștilor au atras condamnări din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te