Germania: 327 de persoane din structurile de siguranţă, incompatibile cu prevederile Constituţiei

Poliția germană în timpul unui protest al partidului de extremă dreapta „A treia cale” (Der III. Weg) la Berlin, octombrie 2020

Your browser doesn’t support HTML5

Germania: 327 de persoane din structurile de siguranţă, incompatibile cu prevederile Constituţiei

În ultimii ani au apărut în presa germană relatări despre activitatea anti-constituţională a unor persoane încadrate în structurile statale de siguranţă, în poliţie, în servicii secrete şi în armata federală. Multe din aceste relatări au fost confirmate în urma unor investigaţii făcute de Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz), precum se numeşte în Germania Serviciul de Informaţii Interne.

Vineri, Oficiul a dat publicităţii un amplu raport în care a sintetizat investigaţiile extinse pe ultimii ani. Mai exact, pe perioada cuprinsă între iulie 2018 şi iunie 2021. Raportul, intitulat: „Extremişti de dreapta, 'cetăţeni ai Reich-ului' şi 'auto-administratori' în rândul cadrelor din structurile de siguranţă” (Rechtsextremisten, „Reichsbürger” und „Selbstverwalter” in Sicherheitsbehörden. Lagebericht) a fost prezentat la Berlin de către şeful Oficiului, Thomas Haldenwang, şi ministra de interne, Nancy Faeser. Haldenwang a precizat că la întocmirea raportului au mai contribuit şi experţi din cadrul Serviciului de Contrainformaţii Militare (MAD), din Oficiul pentru Combaterea Criminalităţii (BKA), din poliţia federală, din poliţia de pază a Parlamentului şi din Administraţia Vamală (Zollverwaltung).

Coperta Raportului întocmit de Verfassungsschutz

Potrivit Raportului, au fost depistate 327 de persoane din structurile de siguranţă care au activat contra principiilor ordinii liberale şi democratice a Republicii Federale Germania. Oficiul a investigat 860 de persoane suspectate de activităţi neconforme cu Legea Fundamentală. Într-o proporţie de 38 la sută, suspiciunile s-au dovedit a avea un suport real. Unele dintre persoanele vizate au activat în formaţiuni extremiste de dreapta sau au participat la acţiuni organizate de grupări radicale. Multe persoane şi-au exprimat convingerile în conversaţiile purtate în cadrul unor grupuri de chat.

Faţă de primul Raport, din septembrie 2020, numărul cazurilor depistate a crescut. Această creştere se explică prin faptul că investigaţiile au fost extinse asupra aşa numiţilor „Cetăţeni ai Reich-ului” şi „auto-administratorilor”, cît şi asupra cazurilor semnalate şi detectate în rîndurile armatei federale (Bundeswehr).

Organizaţia autointitulată „Cetăţeni ai Reich-ului” este o grupare eterogenă care contestă existenţa statului german. Persoane active în această grupare au participat la mai toate demonstraţiile contra măsurilor sanitare, impuse din cauza pandemiei. În vara anului 2020 „Cetăţenii Reich-ului” au încercat să forţeze intrarea în clădirea Parlamentului din Berlin.

În urma depistării cazurilor cuprinse în Raport, autorităţile au iniţiat 500 de măsuri disciplinare, 13 s-au soldat cu desfacerea contractelor de muncă. Împotriva a 27 de persoane s-au deschis dosare de urmărire penală. (Mai multe detalii pot fi citite în Raport, p. 17 ş.u.)

Într-o scurtă alocuţiune, rostită cu prilejul prezentării Raportului, şeful Serviciului de Informaţii Interne, Haldenwang, a arătat incompatibilitatea existentă între statutul de funcţionar public şi cea de extremist de dreapta. El a mai spus că Serviciul îşi va continua munca de „depistare” şi va contribui astfel la îndepărtarea extremiştilor din rîndurile funcţionarilor publici.