Germania, gata să livreze Moldovei drone și alte echipamente militare  

Ministra apărării din Germania, Christine Lambrecht, și omologul său moldovean, Anatolie Nosatîi, în timpul unei întrevederi la Chișinău, 1 octombrie, 2022

Germania va ajuta Republica Moldova cu drone și alte echipamente militare, a anunțat la Chișinău ministra germană a apărării, Christine Lambrecht, pe 1 octombrie, la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin decis anexarea la Rusia a patru regiuni ucrainene, iar Ucraina a depus cerere de aderare la NATO în regim accelerat.

„Nu voi dezvălui un secret dacă voi spune că este vorba despre achiziționarea dronelor și a altor echipamente”, a spus jurnaliștilor Lambrecht, la conferență de presă comună cu omologul său moldovean, Anatolie Nosatîi. Cei doi miniștri au precizat că experții din ambele părți vor discuta săptămâna viitoare pentru a stabili exact ajutoarele militare de care are nevoie R. Moldova.

### Vezi și... ### Maia Sandu a convocat Consiliul de Securitate, în contextul mobilizării militare din Rusia

Ministra germană a spus că, în afară de echiparea armatei moldovene, Germania este gata să ofere instruire militară. „În acest an, suntem gata să acordăm asistență în privința instruirii, dar și armament necesar pentru a face față situației de acum, din punct de vedere militar”, a declarat Lambrecht.

R. Moldova nu va accepta „arme letale” din partea partenerilor occidentali

Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a spus că țara sa a primit ajutoare din partea ministerului apărării al Germaniei și până acum, iar asistența germană a fost folosită la consolidarea și repararea depozitelor de armament, stocarea sigură a munițiilor, verificarea permanentă a acestora și distrugerea celor care reprezintă pericol.

Poziția autorităților de la Chișinău în privința înarmării a evoluat în lunile de după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie. Dacă inițial președinta Maia Sandu a insistat pe faptul că R. Moldova ar trebui să fie apărată de statutul său constituțional de neutralitate, iar ministerul de externe a spus că R. Moldova nu va accepta „arme letale” din partea partenerilor occidentali, ulterior șefa statului și alți lideri moldoveni au spus că armata are nevoie de arme pentru a apăra statutul de neutralitate.

Uniunea Europeană a spus că acordă Chișinăului în acest an 40 de milioane de euro ca ajutoare militare.

În luna mai, ministra de externe a Marii Britanii, Liz Truss, astăzi prim-ministră, a spus că țara sa ar dori ca R. Moldova să fie „echipată conform standardului NATO” și că Londra discută această posibilitate cu alți aliați. Statele Unite au făcut sugestii asemănătoare.

### Vezi și... ### Analiză | Unde începe și se termină ajutorul militar dat Moldovei de România și Occident?