Associated Press a relatat că Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al guvernului federal, a spus că expulzații erau „delincvenți condamnați”, dar nu a dat detalii despre delictele lor. Afganii au plecat cu o cursă a companiei aeriene din Qatar de la Leipzig, cu destinația Kabul.
Ministra de Interne Nancy Faeser a numit decizia o „chestiune de securitate” pentru Germania.
Germania nu are relații diplomatice cu talibanii, ceea ce obligă guvernul să lucreze cu ei prin alte canale.
Presa afgană a relatat că fiecare din cei 28 de deportați a primit câte 1000 de euro la plecare.
AP anticipează că este puțin probabil ca acțiunile de vineri să conducă la o dezghețare mai largă a relațiilor dintre Germania și talibani, mai ales după emiterea, săptămâna trecută, a primului set de legi pentru „prevenirea viciilor și promovarea virtuților” în Afganistan. Printre acestea se numără cerința ca femeia să își ascundă fața, corpul și vocea în afara casei.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a criticat legile privind moralitatea, repostând pe X condamnări formulate de colege ale sale din politica europeană.
Presa germană notează că deportările se pregăteau de mai multă vreme, dar observă că au avut loc la o săptămână după un atac mortal cu cuțitul în orașul Solingen, în care suspectul este un cetățean sirian care solicitase azil în Germania.
Suspectul ar fi trebuit să fie deportat în Bulgaria anul trecut, dar a dispărut pentru o perioadă și a evitat deportarea. Duminică s-a dispus reținerea sa pentru suspiciune de crimă și apartenență la o organizație teroristă, în așteptarea unor investigații suplimentare și a unei posibile inculpări.
Gruparea militantă Statul Islamic a revendicat atacul de vinerea trecută, fără a furniza dovezi. Organizația a declarat pe site-ul său de știri că atacatorul i-a vizat pe creștini și că a comis atacurile „pentru a răzbuna musulmanii din Palestina și de pretutindeni”. Afirmația nu a putut fi verificată independent.
Au existat, de asemenea, dezbateri privind imigrația înaintea alegerilor regionale de duminică din regiunile Saxonia și Turingia din Germania, unde se așteaptă ca partidele anti-imigrație, precum populistul Alternativa pentru Germania (AfD), să obțină rezultate bune.
- Te-ar putea interesa și: Băiatul de 15 ani înjunghiat marți seară la Berlin este moldovean, confirmă MAE
În iunie, cancelarul Olaf Scholz a promis că țara va începe să deporteze din nou infractorii din Afganistan și Siria, după un atac cu cuțitul comis de un imigrant afgan, soldat cu moartea unui ofițer de poliție și rănirea altor patru persoane, la Mannheim. El a promis de asemenea că deportările se vor face cu respectarea drepturilor omului, dar activiștii pentru dreptul la azil cred că asta este imposibil.
Ministra de Interne Faeser a anunțat joi un plan de înăsprire a legislației privind cuțitele, potrivit agenției germane de presă dpa. Împreună cu alți oficiali din coaliția de guvernare, ea s-a angajat, de asemenea, în timpul unei conferințe de presă, să faciliteze deportările.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te