Germania semnalează activități cibernetice ale GRU împotriva NATO și UE

Președintele rus Vladimir Putin (al doilea din stânga) într-o fotografie din 2018 cu Igor Kostyukov (dreapta), șeful agenției de informații militare GRU.

Agenția germană de informații interne a emis un rar avertisment public cu privire la activitățile unui grup cibernetic activ în Agenția de Informații Militare a Rusiei, GRU.

Avertismentul venit din Germania face referire la cercetări recente comune cu agențiile americane și indică eforturile grupului GRU de a viza „infrastructura critică” din SUA și din lume, fără să menționeze vreo amenințare specifică sau iminentă.

Bundesamt fur Verfassungsschutz (BfV) a identificat unitatea GRU 29155 drept o amenințare actuală și a menționat că grupul „a efectuat atacuri cibernetice și alte activități de recunoaștere împotriva unor ținte din țările NATO și UE”.

BfV a făcut referire la cel mai recent aviz comun privind securitatea cibernetică cu FBI, Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) și alți parteneri internaționali, ale cărui concluzii au fost publicate săptămâna trecută.

„Actorii cibernetici, considerați a fi afiliați Direcției principale de informații a Statului Major General rus (GRU), Centrul de formare a specialiștilor nr. 161 (Unitatea 29155), sunt considerați responsabili de operațiuni de rețea informatică împotriva unor ținte globale în scopuri de spionaj, sabotaj și prejudicierea reputației”, se precizează în aviz.

Serviciile secrete occidentale și oficiali din aceste state au afirmat că numeroasele atacuri cibernetice și de altă natură din partea actorilor GRU par să se fi accelerat după ce Moscova a lansat invazia în Ucraina, începută în februarie 2022.

Săptămâna trecută, un mare juriu american a acuzat șase cetățeni ruși, inclusiv cinci ofițeri GRU, de conspirație în vederea pătrunderii în sisteme informatice și de fraudă informatică în urma unei presupuse tentative de piratare a guvernului ucrainean înainte de lansarea acestei invazii.

Tentativa s-a răspândit, de asemenea, în întreaga lume și a vizat 26 de țări NATO, potrivit actului de acuzare din SUA. Documentul oferă recompense în valoare de milioane de dolari pentru informații care să conducă la localizarea inculpaților.

Unitatea GRU 29155 ar fi cunoscută și sub numele de „Cadet Blizzard” sau „Ember Bear”. Se crede că se concentrează frecvent pe piratarea site-urilor web și pe răspândirea datelor furate.

GRU a fost acuzat de procurori și oficiali de securitate occidentali că se află în spatele atentatelor cu bombă, otrăvirii și altor activități mortale în Europa de când Rusia a invadat inițial Ucraina în 2014, an în care a anexat Crimeea.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te