Germania: Trei persoane arestate pentru spionaj în favoarea Chinei

Anunțul vine la o săptămână după ce cancelarul german Olaf Scholz a efectuat o vizită la Beijing, a doua de la preluarea mandatului de șef al guvernului de la Berlin la finele lui 2021.

Trei persoane suspectate de spionaj în favoarea Chinei au fost arestate de autoritățile germane. Parchetul federal susține că deține dovezi care ar indica faptul că au colaborat cu serviciile secrete ale Beijingului înainte de iunie 2022.

Printre acuzațiile aduse se numără și încălcarea legislației germane privind exporturile, după ce ei ar fi scos din țară un laser special, fără permisiunile necesare. Unul dintre suspecți, numit Thomas R., este acuzat că ar fi fost agent al Ministerului Securității de Stat al Chinei și că ar fi oferit informații despre inovațiile din domeniul tehnologiei de potențial uz militar, spun procurorii germani, potrivit AP.

Pentru a face acest lucru, spun procurorii, el ar fi colaborat cu un cuplu care deține o companie din Duesseldorf, folosită de chinezi pentru a contacta și lucra cu cercetători germani. Cuplul ar fi stabilit un acord de cooperare cu o universitate germană neidentificată, primul pas fiind elaborarea unui studiu pentru un partener chinez cu privire la tehnologia pieselor de mașini care ar putea fi folosite pentru motoare de nave puternice, inclusiv pentru navele de luptă.

„Legătura” lui Thomas R. din cadrul Ministerului Securității de Stat al Chinei se afla în spatele partenerului chinez, iar proiectul în cauză ar fi fost finanțat de statul chinez, au declarat procurorii.

La momentul arestărilor, suspecții se aflau în negocieri privind alte proiecte de cercetare care ar putea fi utile pentru extinderea forței de luptă navală a Chinei, au adăugat ei.

În plus, suspecții au procurat cu finanțarea Ministerului Securității de Stat al Chinei un laser special și l-au exportat în China fără permisiune, deși era clasificat ca instrument „cu dublă utilizare” în conformitate cu normele Uniunii Europene, au declarat procurorii.

Parchetul Federal german a precizat că au fost percheziționate locuințele și birourile suspecților, care au fost arestați în Duesseldorf și în Bad Homburg, în apropiere de Frankfurt. Totodată, instituția a precizat că ancheta a primit informații și din partea serviciilor speciale germane, transmite Reuters.

„Nu vrem să ne decuplăm de China”

Anunțul despre arestarea suspecților vine la o săptămână după ce cancelarul german Olaf Scholz a efectuat o vizită de trei zile în China, a doua după preluarea mandatului la finalul anului 2021.

Oficiali din guvernul de la Berlin au refuzat să spună dacă se aflau la curent cu acest caz la momentul respectiv, dar au afirmat că vizita cancelarului german nu a jucat niciun rol în deciderea momentului arestărilor.

Pe de altă parte, ministra de interne a Germaniei, Nancy Faeser, a spus că arestările de luni au fost „un mare succes pentru contraspionajul nostru”.

Într-un document de strategie privind relațiile cu China, publicat anul trecut, guvernul german a subliniat „rivalitatea sistemică” cu puterea asiatică și necesitatea de a reduce riscurile de dependență economică. Cu toate acestea, și-a subliniat dorința de a colabora cu Beijingul în ceea ce privește provocările precum schimbările climatice și de a menține legături comerciale puternice.

În recenta lui vizită în China, cancelarul Scholz a spus printre altele: „Noi nu dorim să ne decuplăm de China” și a cerut Beijingului să-și folosească influența asupra rușilor pentru ajungerea la pace în Ucraina.

📰 Europa Liberă este și pe Google News