Linkuri accesibilitate

Un polițist bulgar antimafia, reținut pentru spionaj în favoarea Rusiei


Clădirea Direcției de Combatere a Crimei Organizate (GDBOP) din ministerul bulgar al Afacerilor Interne din Sofia, capitala Bulgariei
Clădirea Direcției de Combatere a Crimei Organizate (GDBOP) din ministerul bulgar al Afacerilor Interne din Sofia, capitala Bulgariei

Parchetul capitalei bulgare (SGP), Direcția de Securitate Internă din Ministerul Afacerilor Interne și Agenția de Securitate Națională (DANS) au efectuat luni o acțiune în clădirea Direcției de Combatere a Crimei Organizate (GDBOP), într-o anchetă de spionaj în favoarea Rusiei.

Între timp, secretarul șef al Ministerului Afacerilor Interne, Jivko Koțev, a declarat jurnaliștilor din Plovdiv că un membru antimafia a fost reținut în acest caz.

„Este vorba de un angajat al Ministerului de Interne, se referă la acțiuni de spionaj, când toate acțiunile se vor termina, vom organiza un briefing”, a adăugat Koțev, citat de BTA.

Evenimentele au loc la aproximativ doi ani după ce Parchetul de specialitate, acum închis, a anunțat că-i anchetează pe angajații DANS pentru spionaj.

Procurorul adjunct al orașului Sofia, Hristo Krastev, a confirmat pentru Europa Liberă că SGP lucrează în prezent la procedurile preliminare pentru o infracțiune împotriva republicii.

În temeiul acesteia, un procuror și un anchetator au percheziționat biroul angajatului GDBOP.

După încheierea acțiunii, procurorul de caz va decide dacă îl pune sub acuzare pe suspect și îl reține pentru 72 de ore înainte de a solicita arestarea sa la Tribunalul Municipiului Sofia (SGC).

Reprezentanții SGP, Ministerul de Interne și Agenția Națională de Securitate sunt așteptați să susțină un briefing marți.

BNT (televiziunea bulgară de stat) citează surse familiarizate cu ancheta care susțin că angajatul antimafia a furnizat informații clasificate unui fost diplomat de la ambasada Rusiei din Sofia, care a fost declarat persona non grata în urmă cu ceva timp.

În ultimii ani, Bulgaria a expulzat mai multe serii de diplomații ruși, suspecți că au desfășurat activități incompatibile cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice.

La începutul lunii martie 2022, Parchetul de specialitate și DANS au anunțat că au descoperit un spion rus cu statut diplomatic în Bulgaria.

Doi angajați ai ambasadei Rusiei au fost expulzați, iar generalul în rezervă bulgar Valentin Țankov, care a fost acuzat de spionaj, a fost arestat pentru cooperarea cu spionul rus.

Ulterior, 10 reprezentanți ai misiunii diplomatice ruse la Sofia au fost expulzați din țară.

Moscova a numit acțiunea bulgară „demers ostil”. Premierul Kiril Petkov a anunțat în acel moment că DANS investighează o întreagă „diasporă de spionaj rusească foarte serioasă în Bulgaria, care lucrează pentru interese foarte diferite”.

În luna iunie a aceluiași an, Sofia a expulzat 70 de angajați ai reprezentanțelor Federației Ruse de pe teritoriul bulgar, ceea ce a provocat noi tensiuni între cele două țări.

În septembrie 2023, șeful Bisericii Ruse din Sofia, arhimandritul Vasian, și alți doi oficiali bisericești au fost expulzați pentru spionaj, provocând o reacție puternică din partea Moscovei, iar biserica a rămas închisă câteva săptămâni.

În noiembrie, la cererea DANS, jurnalistul rus Alexandr Gațak a fost expulzat din Bulgaria.

Ca răspuns, Moscova l-a expulzat pe Angel Grigorov, corespondentul BNR (radioul de stat) din Rusia.

Începând din 2019, Bulgaria a expulzat mai mulți angajați ai ambasadei Rusiei pentru implicarea lor în acțiuni de spionaj.

A fost descoperit și un grup de cetățeni bulgari , inclusiv angajați ai Ministerului Apărării și Informațiilor, suspectați că ar fi furnizat informații clasificate Rusiei.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG