Linkuri accesibilitate

Kremlinul: Emigranții ruși pot reveni acasă, dar numai dacă sunt patrioți


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: „(Exilații ruși) pleacă singuri din viața noastră”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: „(Exilații ruși) pleacă singuri din viața noastră”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus recent că emigranții ruși „sunt așteptați mereu în patria lor”, și-a nuanțat declarația, precizând că nu i-a avut în vedere pe cei care „au adoptat o poziție fățișă antirusească” și au trecut de partea Kievului.

„Într-adevăr, nu suntem pe același drum cu acești oameni”, a declarat Peskov miercuri, 11 octombrie, rugat de jurnaliști să comenteze discursul rostit în ajun de președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, în plenul camerei inferioare a parlamentului rus.

Între altele, Volodin a spus că cetățenii ruși care au plecat din țară și au sprijinit Ucraina nu sunt bineveniți în Rusia, sugerând că, la întoarcere, aceștia ar trebui să fie trimiși la închisoare.

„Cel care a plecat din țară și a comis acte josnice, bucurându-se de focurile trase spre teritoriul rusesc, dorind victoria regimului nazist sângeros de la Kiev, trebuie să înțeleagă că nu este binevenit aici. Ba mai mult, dacă vine aici, îi garantăm un Magadan”, a spus Volodin, făcând trimitere la orașul Magadan din Orientul Îndepărtat al Rusiei, unul din locurile deportărilor în masă din perioada URSS, potrivit declarației sale publicată pe site-ul Dumei de Stat.

Încă de la începutul invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022, autoritățile ruse au reprimat în mod brutal orice manifestări anti-război, arestând mii de oameni care au ieșit să protesteze sau persecutându-i penal pe care au criticat așa-numita „operațiune militară specială” din Ucraina. Represiunile împotriva disidenței s-au intensificat după ce ani de zile în Rusia activitatea presei și a organizațiilor neguvernamentale a fost restrânsă, inclusiv prin așa-numita lege a agenților străini.

Rușii, împotriva războiului: zeci de mii de arestați, sute de mii plecați din țară

Mai mult de 16.000 de cetățeni ruși au fost arestați pentru acțiuni împotriva războiului între februarie și iulie 2022, un vârf aparent al activității anti-război care s-a diminuat de atunci, potrivit monitorului rus pentru drepturile omului OVD-Info. Numărul total al celor reținuți la protestele anti-război după 24 februarie s-ar apropia de 20 de mii.

Războiul a provocat și două valuri mari de emigrație din Rusia. Primul - imediat după începutul invaziei, când printre cei plecați au fost și multe personalități publice, și oameni de afaceri, iar al doilea – în toamna aceluiași ani, după începutul mobilizării parțiale anunțate de președintele Vladimir Putin.

Nu există date precise despre numărul total al celor care au plecat din Rusia, dar se crede că este vorba despre sute de mii. Georgia și Kazahstanul - care oferă rușilor posibilitatea de a călători fără viză - au fost destinații de top.

Uniunea Europeană a înregistrat o creștere a numărului de sosiri după anunțul de mobilizare – aproape 120 de mii de cetățeni ruși, în primele două săptămâni, potrivit agenției europene Frontex.

Potrivit Eurostat, cetățenii ruși au depus peste 18 mii de cereri de azil în țările europene în 2022, Germania, Franța și Polonia fiind principalele destinații, dar mulți ruși au ajuns și în Serbia sau în Bulgaria.

Potrivit estimărilor Rosstat, agenția rusă de stat pentru statistică, în perioada ianuarie-septembrie 2022, peste 400 de mii de persoane au părăsit Rusia, față de 200 de mii în perioada similară a anului precedent.

În decembrie 2022, Maksut Șadaev, ministrul digitizării și comunicațiilor, a declarat în Parlament că 100 de mii de specialiști în domeniul IT – „circa 10% din numărul total” - au părăsit Rusia. Guvernul a spus că pregătește un program special ca să-i atragă înapoi, oferindu-le scutiri de taxe și amânarea recrutării militare, dar apoi a renunțat la această intenție, susținând că mulți dintre cei care au plecat se întorc în Rusia.

„Mai bine în codru decât la război!”. Un IT-ist rus s-a ascuns de mobilizare în pădure
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00

Retorica „oscilantă” a autorităților

Tema cetățenilor plecați după începutul invaziei în Ucraina este o temă predilectă a propagandei ruse, care-i numește adesea „trădători” și „dușmani”. Dar oficialitățile au avut evaluări diferite în ceea ce privește decizia rușilor de a părăsi țara. De exemplu, în aprilie anul trecut, același Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că nu îi consideră dușmani pe cei care nu au înțeles acțiunile autorităților, spre deosebire de cei care „au început să condamne puterea”. El a mai spus că țara trebuie „să lupte” pentru fiecare persoană plecată, deoarece oamenii „caută condiții mai confortabile”, inclusiv stabilitate economică, iar „acest lucru este normal”.

O retorică mult mai dură a avut-o Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate. El a sugerat că acei critici ai autorităților care „își urăsc atât de mult țara încât îi doresc înfrângerea și pieirea” ar trebui să fie considerați dușmanii societății și să li se interzică pentru totdeauna accesul în Rusia. Președintele Vladimir Putin a declarat în octombrie anul trecut că ar prefera să le acorde celor plecați în străinătate „nu evaluări emoționale, ci legale”. Mai devreme, Putin afirmase că poporul rus va fi întotdeauna „capabil să deosebească adevărații patrioți de trădători” și că va exista o „autopurificare naturală a societății” care va întări Rusia. Peskov a explicat astfel declarația lui Putin: „ei pleacă singuri din viața noastră”.

XS
SM
MD
LG