Linkuri accesibilitate

Zeci de bărbați din Asia Centrală s-au întors acasă în sicrie


Rudele deplâng moartea lui Fathullo Narzulloev, un condamnat tadjic care a fost ucis în Ucraina
Rudele deplâng moartea lui Fathullo Narzulloev, un condamnat tadjic care a fost ucis în Ucraina

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, zeci de familii din fostele republici sovietice din Asia Centrală au declarat că rudele lor, care au luptat alături de forțele rusești, s-au întors acasă în sicrie.

În ultima lună, cel puțin patru familii din Kîrgîzstan au fost anunțate că o rudă a murit luptând în Ucraina, după ce a fost recrutată în închisorile rusești de către grupul de mercenari Wagner.

Printre aceștia se numără Erlan Ermekov, în vârstă de 30 de ani, originar din regiunea sudică Oș, care ispășea o pedeapsă de nouă ani pentru viol și jaf, potrivit familiei sale.

În noiembrie, Ermekov a semnat un contract de șase luni cu Wagner pentru a lupta în Ucraina în schimbul banilor, cetățeniei ruse și radierii sancțiunilor penale din cazierul său judiciar. Ermekov a crezut că aceasta este șansa unui nou început în viață, a spus mama sa, Gulnara Zakirova.

Gulnara recunoaște că a primit bani din Rusia - aproximativ 1.300 de dolari în prima lună și 2.400 de dolari în lunile următoare - despre care crede că erau salariile fiului ei condamnat și care a devenit combatant plătit de Wagner.

Dar nu a durat mult timp. Ermekov a fost ucis pe frontul ucrainean, la 6 februarie. Acum, mama sa susține o campanie menită să-i aducă acasă pe toți condamnații kirghizi din Rusia pentru a-și ispăși restul pedepsei în închisorile din Kîrgîzstan.

„Mi-am pierdut singurul fiu și nu vreau ca alte mame să sufere, trecând prin ce-am trecut și eu”, a spus femeia.

Erlan Ermekov din Kârgâzstan a fost ucis în Ucraina după ce a fost recrutat de grupul de mercenari Wagner, dintr-o închisoare rusă
Erlan Ermekov din Kârgâzstan a fost ucis în Ucraina după ce a fost recrutat de grupul de mercenari Wagner, dintr-o închisoare rusă

Autoritățile din Kîrgîzstan afirmă că 1.077 de cetățeni kirghizi se află în prezent în închisorile din Rusia, majoritatea fiind acuzați de trafic de droguri.

De asemenea, alte câteva mii de persoane din Tadjikistan, Uzbekistan și alte țări din Asia Centrală sunt încarcerate în Rusia, principala destinație a muncitorilor migranți din aceste foste republici sovietice.

Se estimează că grupul de mercenari Wagner, acuzat de atrocități în zone de conflict din întreaga lume, ar avea acum în Ucraina până la 50.000 de luptători – dintre care 80% ar fi fost recrutați în închisorile rusești, susține Consiliul Național de Securitate al Statelor Unite ale Americii și activiști ruși.

Pe 26 ianuarie, Statele Unite au desemnat compania militară privată drept o organizație criminală transnațională pentru că a ajutat armata rusă în războiul din Ucraina.

Wagner a angajat cel puțin 35.000 de condamnați, de când a început o campanie majoră de recrutare la sfârșitul lunii iunie, potrivit Olgăi Romanova, directorul Rus Sideașceaia, o organizație pentru drepturile omului care îi apără pe deținuți. Ea a spus că grupul vizează în special condamnații din Asia Centrală, înrolându-i adesea împotriva voinței lor.

„Îndurați tortura sau mergeți la război!”

La începutul lunii februarie, cadavrul lui Fathullo Narzulloev, un muncitor migrant în vârstă de 52 de ani, a fost transmis familiei sale din satul Nojii Bolo, o suburbie a capitalei tadjice Dușanbe.

Oficiali ruși au declarat că acesta a fost ucis în orașul Bahmut din estul Ucrainei, unde au loc lupte intense de mai multe luni. Narzulloev plecase în Rusia la muncă, în luna iunie. Dar a fost arestat în circumstanțe necunoscute pe aeroportul din Ekaterinburg. Aflat deja în închisoare, Narzulloev și-a sunat rudele și le-a spus că „a fost forțat să meargă la război”. Soția sa spune că ultima oară a primit vești de la el în luna octombrie.

Autoritățile tadjice spun că nu știu câți cetățeni tadjici, inclusiv condamnați, au plecat în Ucraina sau au murit acolo. Serviciul tadjik al Europei Libere a documentat cazurile a 14 deținuți tadjici uciși în Ucraina, în ultimele luni.

Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin
Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin

Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat pe 9 februarie că grupul său a încetat complet recrutarea deținuților pentru a lupta în Ucraina.

Ministerul britanic al apărării a anunțat că datele Serviciului penitenciar al Rusiei sugerau deja în luna decembrie o scădere a ratei de recrutare a pușcăriașilor.

„Veștile despre realitățile dure ale serviciului Wagner în Ucraina au ajuns probabil printre deținuți și au redus numărul de voluntari”, a declarat ministerul la începutul lunii februarie.

Dar familiile condamnaților din Asia Centrală insistă asupra faptului că rudele lor din închisorile rusești continuă să se confrunte cu presiuni - inclusiv maltratări fizice și psihologice - din partea „administrațiilor penitenciarelor” care îi obligă să meargă la război.

Gulnara Zakirova spune că este în contact cu aproximativ 30 de deținuți kirghizi din închisoarea de la Ekaterinburg, unde fiul său a fost recrutat de Wagner.

„Deținuții spun că sunt plasați periodic în camere reci, în celule speciale de pedeapsă. Oficialii închisorii nu le spun în mod deschis să meargă la război, dar îi chinuie până la punctul în care deținuții spun că ar prefera să meargă în Ucraina”, a declarat Zakirova pentru Serviciul kirghiz al RFE/RL. „Unii dintre deținuți spun că nu au mai experimentat așa ceva în ultimii șapte, opt ani”.

Afirmațiile Gulnarei Zakirova nu au putut fi verificate în mod independent, dar declarații similare au făcut mai multe persoane cu care au discutat corespondenții RFE/RL.

XS
SM
MD
LG