O propunere a membrilor Uniunii Europene de interzicere a vizelor turistice pentru ruși din cauza războiului din Ucraina pare să se lovească de un obstacol major, în timp ce miniștrii blocului se pregătesc să se întâlnească pe 30 august la Praga.
Franța și Germania au emis un document de poziție comună chiar înaintea reuniunii, afirmând că problema limitării vizelor pentru ruși ar fi contraproductivă, în timp ce UE încearcă să lupte pentru „inimile și mințile” acelor ruși care nu susțin agresiunea neprovocată a Moscovei împotriva Ucrainei.
### Vezi și... ### Se vor închide granițele UE pentru ruși? Rușii se grăbesc să-și asigure o viză SchengenChestiunea limitării vizelor pentru ruși a luat amploare în ultimele zile în rândul unor țări din UE, însă trebuie să se ajungă la un acord între toți cei 27 de membri ai blocului pentru ca aceasta să devină cea mai recentă sancțiune împotriva Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina.
„Ar trebui să ne gândim la modalități inteligente de a folosi pârghia importantă a eliberării de vize”, se afirmă în documentul comun al Germaniei și Franței. „În timp ce limităm contactele cu reprezentanții și autoritățile regimului la domeniile de interes vital pentru UE, trebuie să luptăm strategic pentru inimile și mințile populației ruse - cel puțin segmentele care nu sunt încă complet înstrăinate de Occident", mai spune documentul, sugerând ca vizele să rămână deschise pentru studenți, artiști, oameni de știință și alți profesioniști-cheie care doresc să intre în UE.
Țările care au granițe comune cu Rusia - statele baltice, Polonia și Finlanda - vor restricții mai mari pentru vizele turiștilor ruși. Având în vedere că UE a interzis zborurile din Rusia pe calea aerului, majoritatea călătorilor folosesc frontierele terestre pentru a se deplasa în alte țări ale UE.
Un acord din 2007 privind vizele, care prevedea reducerea cerințelor de intrare în UE pentru ruși, a fost suspendat parțial la sfârșitul lunii februarie. Documentul vizează persoanele apropiate președintelui rus Vladimir Putin, cum ar fi delegațiile oficiale ale Rusiei și deținătorii de pașapoarte diplomatice.
### Vezi și... ### În pragul „supermarketului” | Disensiuni în UE privind interdicția vizelor turistice pentru rușiÎnsă așa numiții „ruși obișnuiți” au continuat să se bucure de avantajele oferite de UE în materie de facilitare a eliberării vizelor, cum ar fi reducerea timpilor de așteptare și a costurilor și necesitatea de a prezenta mai puține documente la depunerea cererii. Luna aceasta, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut UE să înceteze să mai elibereze toate vizele pentru cetățenii ruși pentru a pedepsi Moscova pentru atacul asupra țării sale.
„A existat deja o suspendare parțială [a regimului de vize]. Și cred că va mai fi un pas înainte”, a declarat șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, pentru RFE/RL, într-un interviu acordat la Praga la 29 august. „Dar nu pot să vă spun dacă va fi o [interdicție] completă... Nu aș fi în favoarea ideii de a spune că niciun rus, niciodată, din niciun motiv, nu ar putea intra în Europa... Dar este la latitudinea miniștrilor UE să decidă", a adăugat șeful diplomației europene.
Borrell încearcă, de asemenea, să obțină aprobarea la reuniunea informală a miniștrilor de la Praga pentru a începe să lucreze la o misiune de pregătire militară a UE pentru Ucraina.
### Vezi și... ### Pro și contra interzicerii vizelor pentru cetățenii ruși