Germanii vor relua finanțarea pentru agenția ONU din Gaza. Nu sunt dovezi că ar fi ajutat Hamasul

Demonstranți israelieni „deghizați” în luptători palestinieni demonstrează în râsetele mulțimii la 3 aprilie 2024 în fața sediului din Ierusalim al UNRWA, agenția pentru refugiați acuzată fără dovezi că ar fi colaborat cu Hamas.

Guvernul Germaniei a anunțat miercuri că va relua în viitorul apropiat cooperarea cu agenția ONU de ajutorare a refugiaților palestinieni (UNRWA), după ce un raport internațional nu a găsit dovezi că angajații ei ar fi fost pro-Hamas.

Israelul a sesizat ONU că mai mulți colaboratori UNRWA ar fi sprijinit atacul din 7 octombrie în care Hamas, organizație considerată teroristă inclusiv în SUA și UE, a ucis peste 1200 de oameni și a luat 250 de ostatici.

DPA amintește că acuzațiile israeliene au fost respinse din start de oficialii ONU, dar 16 țări care finanțau UNRWA, inclusiv SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au suspendat transferurile de bani.

Agenția a rămas cu o „gaură” în buget de 450 de milioane de dolari.

UNRWA joacă un rol esențial în ajutorarea civililor din Gaza, dintre care unii au ajuns să sufere de foame și să moară de boli banale în timpul campaniei militare israliene pornită în urmă cu mai bine de jumătate de an, soldată cu peste 34.000 de morți.

Raportul internațional publicat luna aceasta de o comisie condusă de fosta ministră de externe franceză Catherine Colonna a constatat că deși unii angajați UNRWA din Gaza și-au exprimat în mod neadecvat simpatii politice pentru radicalii palestinieni, nu există dovezi că i-ar fi ajutat.

Între timp, agenția a concediat unii angajați, iar Secretarul General ONU, António Guterres, a promis o reformă profundă.

În ultimele zile, mai mulți donatori, ca Australia, Canada, Suedia și Japonia și-au reluat cooperarea cu UNWRA.

Campania militară israeliană din Gaza și uciderea pe scară largă a civililor au fost criticate într-un raport anual al organizației pentru drepturile omului Amnesty International, publicat miercuri.

Raportul condamnă atât Israelul, cât și milițiile Hamas, ca și țările și organizațiile care le sprijină în confruntarea din Orientul Mijlociu.

Amnesty International înfierează ceea ce numește „campania de pedepsire colectivă” a palestinienilor de către Israel, ca și ignorarea legilor și practicilor umanitare în actuala campanie din Gaza.

Acestea nu sunt primele critici ale organizației la adresa Israelului, a cărui diplomație a acuzat-o deja de mai multe ori de „antisemitism”, mai ales după 7 octombrie

📰 Europa Liberă este și pe Google News