Linkuri accesibilitate

Agenția ONU pentru palestinieni: „Nu ne închideți!”


O școală din Gaza administrată de UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, avariată de conflictul dintre Hamas și trupele israeliene. Noiembrie 2023, satul Khuzaa, în apropiere de Khan Yunis.
O școală din Gaza administrată de UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, avariată de conflictul dintre Hamas și trupele israeliene. Noiembrie 2023, satul Khuzaa, în apropiere de Khan Yunis.

Șeful Agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a spus într-un interviu cu Reuters că apelurile la desființarea acestei structuri denotă „miopie”, iar o asemenea decizie ar compromite ultimul canal de ajutorare a oamenilor din Gaza.

„Am discutat cu statele membre (ONU) despre aceste chemări ca UNRWA să fie desființată, să i se pună capăt. Am avertizat despre impact, am spus că asemenea apeluri denotă miopie”, a spus Philippe Lazzarini după întâlniri cu reprezentanții unor țări din ONU la sediul din Geneva al organizației, marți.

Unii dintre cei mai mari donatori au oprit finanțarea UNRWA după acuzații că 12 din cei 13.000 de angajați palestinieni ar fi fost implicați în atacul din 7 octombrie împotriva Israelului al organizației Hamas, considerată teroristă de SUA și UE.

Reuters amintește că încă dinaintea acelui atac, Israelul a cerut mereu desființarea UNRWA, spunând că ar cultiva „sentimente anti-israeliene” în rândul angajaților.

UNRWA neagă cu tărie aceste învinuiri și insistă că fără ea, palestinienii chiar nu vor mai avea pe nimeni să-i ajute.

„Nicio altă agenție ONU sau ONG internațională nu s-a ocupat în ultimele decenii cu asigurarea unor servicii aflate în alte părți în răspunderea guvernelor, ca educația pentru sute de mii de copii”, a spus Lazzarini.

El a inisistat că închiderea UNRWA nu doar ar agrava actuala criză umanitară din Gaza, aflată din octombrie sub asaltul trupelor israeliene, dar ar compromite sau măcar tergiversa tranziția spre o oarecare normalitate, odată ce se va ajunge la pace.

Singura speranță?

UNRWA a fost înființată în 1949, după războiul care a urmat proclamării statului Israel, când 700.000 de palestinieni au fost alungați din casele lor.

Acum, explică Reuters, aproape toată populația de 2 milioane de oameni din Gaza se bazează pe UNRWA pentru mâncare, apă și produse de igienă.

Luna trecută, UNRWA a anunțat suspendarea angajaților acuzați și începerea unei anchete cu experți externi, dar s-a declarat „șocată” că învinuirile la adresa unui număr așa de mic de persoane au făcut cel puțin 16 țări, unele dintre cele mai importante (SUA, Germania, Marea Britanie) să suspende finanțarea agenției.

Luni, Națiunile Unite au anunțat că au numit-o pe Catherine Colonna, fosta ministră de Externe a Franței, în fruntea unei structuri de inspectare care să verifice acuzațiile și să vină cu un raport cel mai târziu în luna aprilie.

Lipsă de unanimitate, acuzații neclare

Franța, al patrulea cel mai mare donor pentru UNRWA, nu și-a suspendat finanțarea. Dimpotrivă, împreună cu Spania și o mână de alte țări, a mărit-o, pentru a ajuta cât de cât la rezolvarea crizei umanitare în desfășurare din Gaza.

Mai multe investigații de presă realizate după suspendarea finanțării UNRWA au constatat că acuzațiile aduse la 18 ianuarie de israelieni la adresa unor angajați ai ei rămân neclare.

France 24 a scris săptămâna trecută că Israelul nu a furnizat Națiunilor Unite dosarele „colaboratorilor” cu Hamas, ci doar informații verbale. La 1 februarie, la o întâlnire cu ambasadorii unor donatori ONU, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a spus că UNWRA „și-a pierdut legitimitatea”, fiind o simplă agenție de ajutorare a organizației teroriste Hamas.

Potrivit unui participant la întâlnire, mesajul multor ambasadori către Gallant a fost că acuzațiile trebuie investigate, iar cei vinovați, înlăturați, dar o pedeapsă colectivă este inacceptabilă.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG