Linkuri accesibilitate

Tensiuni între Egipt și Israel. Presiune în creștere asupra Israelului să nu atace Rafah


Fumul se ridică asupra orașului Rafah în timpul unui bombardament israelian din 13 februarie 2024.
Fumul se ridică asupra orașului Rafah în timpul unui bombardament israelian din 13 februarie 2024.

Egiptul a criticat declarațiile unui ministru israelian care a sugerat că autoritățile de la Cairo au o responsabilitate considerabilă pentru atacurile Hamas din 7 octombrie. Președintele SUA, Joe Biden, spune că civilii refugiați din Rafah (Gaza) trebuie protejați.

Luni, în cursul unei reuniuni cu partidul său de extremă dreaptă, ministrul israelian de Finanțe Bezalel Smotrich a declarat că „egiptenii au o responsabilitate considerabilă pentru 7 octombrie”, potrivit postului de radio public israelian Kan.

„O mare parte din armele Hamas trec prin Egipt”, care împarte o frontieră de 12 kilometri cu Fâșia Gaza, a spus Smotrich.

Ministerul egiptean de Externe a apreciat drept „nefericit și rușinos” faptul că Smotrich „continuă să facă declarații iresponsabile și incendiare”.

„Egiptul deține controlul total asupra teritoriului său și nu permite niciunei părți să-i implice numele în vreo încercare nereușită de a-și justifica slăbiciunile”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului egiptean de Externe, Ahmed Abu Zeid.

El a mai spus că declarațiile lui Smotrich „dezvăluie doar un apetit vorace pentru crimă și distrugere, precum și sabotarea oricărei încercări de a opri criza din Fâșia Gaza”, a continuat el.

Egiptul este unul dintre statele cheie în negocierile privind un armistițiu și eliberarea ostaticilor din Gaza, fiind și primul stat arab care a recunoscut Israelul.

Agerpres, care citează agenția EFE, transmite că Egiptul ar fi informat Israelul că va suspenda Acordurile de la Camp David, dacă Israelul îi va forța printr-o ofensivă militară pe palestinienii din Fâșia Gaza să treacă granița în Egipt.

Ministrul israelian de Finanțe, Bezazel Smotrich, de extremă dreapta, spune că Egiptul ar avea o responsabilitate importantă pentru atacurile Hamas din 7 octombrie.
Ministrul israelian de Finanțe, Bezazel Smotrich, de extremă dreapta, spune că Egiptul ar avea o responsabilitate importantă pentru atacurile Hamas din 7 octombrie.

Orașul Rafah este ultimul refugiu al palestinienilor strămutați de război din restul Fâșiei Gaza. În zona acestui oraș se află în prezent aproximativ 1,4 milioane de palestinieni, mai mult de jumătate din populația enclavei.

Intențiile israeliene de a ataca Rafah au fost întâmpinate cu precauție de comunitatea internațională. SUA, cel mai important aliat al Israelului, a transmis că nu susține un atac asupra Rafah dacă Israelul nu are un plan clar și realist care să protejeze civilii.

Într-o vizită la Casa Albă luni, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a cerut o încetare completă a focului pentru a pune capăt războiului care durează de patru luni.

„Nu ne putem permite un atac israelian asupra Rafah. Este sigur că va produce o altă catastrofă umanitară”, a declarat monarhul a cărui țară găzduiește un număr mare de refugiați palestinieni.

Președintele SUA, Joe Biden, a spus că orice atac israelian asupra Rafah trebuie să ia în considerare protejarea civililor.
Președintele SUA, Joe Biden, a spus că orice atac israelian asupra Rafah trebuie să ia în considerare protejarea civililor.

Vorbind după discuțiile cu regele Abdullah, președintele SUA, Joe Biden, a spus că „o operațiune militară majoră în Rafah nu ar trebui să se desfășoare fără un plan credibil pentru asigurarea siguranței și sprijinului a peste 1 milion de persoane care se adăpostesc acolo”.

Premierul Netanyahu a declarat că Israelul va oferi „trecere sigură” civililor care încearcă să plece, dar guvernele străine și grupurile de ajutor – precum și locuitorii din Gaza – se întreabă unde ar putea merge.

„În prezent, nu există niciun loc sigur în Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Cel puțin 28.340 de persoane, majoritatea femei și copii, au murit în bombardamentele neîncetate ale Israelului și în ofensiva terestră din Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, organizație considerată teroristă inclusiv de UE și SUA.

Războiul a început după ce Hamas a lansat un atac fără precedent pe 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.160 de persoane în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifrele oficiale.

Militanții au capturat, de asemenea, aproximativ 250 de prizonieri străini și israelieni din sudul Israelului, dintre care aproximativ 130 sunt încă deținuți în Gaza. Se presupune că 29 au murit.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG