Linkuri accesibilitate

La Casa Albă a răsunat în premieră cuvântul „excesiv”, legat de conflictul din Gaza


Urmările unui atac israelian la Rafah, în Gaza, la 12 februarie 2024. Președintele Biden a criticat săptămâna trecută mai dur decât oricând strategia aleasă de israelieni împotriva teroriștilor din Hamas.
Urmările unui atac israelian la Rafah, în Gaza, la 12 februarie 2024. Președintele Biden a criticat săptămâna trecută mai dur decât oricând strategia aleasă de israelieni împotriva teroriștilor din Hamas.

Din această ediție: Critici ale președintelui  Biden la adresa acțiunilor Israelului în Gaza; preocupări legate de vârsta și memoria lui Joe Biden, readuse în discuție de un raport public; memoriile doctorului Anthony Fauci: o călătorie în serviciul public.

Într-o declarație de presă susținută joi seară, președintele SUA, Joe Biden, a formulat una dintre criticile sale cele mai aspre de până acum la adresa conduitei militare a Israelului în Gaza, afirmând că operațiunea împotriva Hamas ar fi devenit „excesivă". El și-a exprimat optimismul cu privire la un acord în curs de negociere, care să cuprindă eliberarea de ostatici în schimbul unei pauze prelungite în lupte. Biden s-a referit la suferințele din Gaza, insistând că trebuie făcut mai mult pentru a opri criza umanitară. Președintele sprijină dreptul Israelului de a se auto-apăra, după atacurile teroriste ale Hamas, dar surse de presă arată că la Casa Albă frustrarea a crescut față de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru că ignoră apelurile Washingtonului de a trece la o fază de intensitate mai mică a războiului. Biden și echipa sa sunt, de asemenea, iritați de respingerile publice ale lui Netanyahu privind o soluție cu două state. Negocierile continuă între Statele Unite, Qatar și Egipt pentru a facilita un acord între Israel și Hamas, care să suspende luptele în schimbul eliberării de prizonieri.

Mai multe, aici.

Scholz la Casa Albă, cu Ucraina pe agendă

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că el și președintele american Joe Biden sunt de acord că Ucraina nu ar putea să se apere împotriva Rusiei fără ajutorul american. Cei doi lideri s-au întâlnit la Washington vineri, în timp ce administrația Biden și republicani în Camera Reprezentanților din Statele Unite rămân în impas cu privire la pachetul de ajutor militar de 95,3 miliarde de dolari al președintelui, 60 de miliarde fiind alocate pentru războiul Ucrainei cu Rusia. „Să fie limpede: sprijinul din partea Statelor Unite este indispensabil pentru a răspunde la întrebarea dacă Kievul va putea să-și apere propria țara," a spus Scholz după întâlnire. Citând decizia Uniunii Europene de a aloca mai multe fonduri pentru Ucraina la summitul extraordinar al Consiliului Europei, cancelarul german a îndemnat Congresul Statelor Unite să-și continue eforturile pentru a apăra Ucraina. Scholz a declarat că aprobarea de către Congres a pachetului de ajutor "ar trimite mesajul corect către președintele rus că se înșală când crede că trebuie doar să aștepte suficient de mult timp pentru ca sprijinul prietenilor Ucrainei din Europa, America de Nord și alte părți să slăbească.

Mai multe, aici.

Memoria președintelui

Îngrijorările privind vârsta și memoria președintelui Joe Biden s-au intensificat joi, după publicarea raportului unui consilier special, care a investigat situația creată de documente secrete care au rămas în posesia lui, după ce nu a mai fost senator și vice-președinte. Raportul descrie memoria democratului în vârstă de 81 de ani ca fiind „vagă", „neclară", „defectuoasă", „slabă" și cu „limite semnificative". Este menționat că Biden nu și-ar fi amintit date importante din propria viață și carieră. Raportul conchide că Biden nu va fi inculpat pentru păstrarea documentelor secrete. Este o veste bună pentru președinte, care, spre deosebire de Trump, a cooperat de la bun început cu autoritățile și a returnat documentele. Pe plan politic, însă, referirile raportului – descrise de Casa Albă ca fiind false, nepotrivite și inutile în context legal, cu implicația că ar fi fost și motivate politic – îl pot afecta pe Joe Biden.

Mai multe, aici.

Eterna durere de cap, migrația

Recenta blocare a unui proiect de lege privind imigrația de către republicani creează un impas politic major pentru președintele Biden. Republicanii, încurajați de opoziția dură a conservatorilor de dreapta și cu sprijinul fostului președinte Donald Trump, care vrea ca imigrația să rămână o temă electorală, au sabotat eforturile bipartizane de a remedia sistemul de imigrație. Chiar dacă au fost cei mai vocali critici ai imigrației ilegale și ai securității la granița cu Mexicul, republicani au respins un compromis bipartizan de natură să ofere soluții pentru această problemă. Eșecul pachetului legislativ în Senat plasează acum responsabilitatea asupra lui Biden pentru valul de imigranți la graniță, generând vulnerabilitate politică într-un an electoral.

Mai multe, aici.

Mamă pedepsită pentru atacul fiului

Jurații au găsit-o pe Jennifer Crumbley, mama autorului atacului armat de la o școală din Michigan, Ethan Crumbley, vinovată de omucidere involuntară în legătură cu moartea a patru elevi la liceul Oxford în noiembrie 2021. Ea a fost găsită vinovată pentru patru capete de omucidere, câte unul pentru fiecare victimă. Sentința este programată pentru 9 aprilie. Juriul a deliberat aproximativ 11 ore. Soțul lui Jennifer Crumbley, James Crumbley, care se confruntă și el cu patru capete de acuzare, va avea un proces separat în luna martie. Această sentință marchează un caz rar în care părinții sunt acuzați în legătură cu un atac armat comis de fiul lor. Ethan Crumbley, care avea 15 ani în momentul atacului, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea a patru elevi cu vârste între 14 și 17 ani și rănirea altora șapte. În cadrul procesului, procurorii au prezentat dovezi alarmante despre părinții care i-au cumpărat fiului lor arma folosită în atac și nu au reacționat la semnalele de avertizare arătate de acesta înainte de atac, care indicau serioase probleme psihice. Această sentință are o semnificație majoră pentru sistemul legal american, arătând că părinții pot fi trași la răspundere în cazuri grave de neglijență parentală în legătură cu acte violente comise de copiii lor. De asemenea, subliniază importanța luării în serios a semnelor de avertizare și a intervenției corespunzătoare pentru prevenirea tragediilor similare în viitor.

Mai multe, aici.

Memoriile doctorului Fauci

Lansarea cărții de memorii „O călătorie a unui doctor în serviciul public" de către Anthony Fauci reprezintă o retrospectivă crucială a carierei sale distinse ca expert în boli infecțioase. Fauci, care a fost director al Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase la Institutul Național de Sănătate timp de aproape 40 de ani, a fost o figură centrală în gestionarea unor epidemii majore, de la SIDA până la pandemia COVID-19. Memoriile oferă cititorilor oportunitatea de a înțelege provocările complexe și presiunile cu care se confruntă profesioniștii din domeniul sănătății publice. Fauci speră să inspire mai ales tinerii să urmeze o carieră în domeniul sănătății publice și serviciului public, subliniind importanța angajamentului în lupta împotriva bolilor și protejării sănătății publice. De-a lungul carierei sale, Fauci a servit sub șapte președinți americani, dar este cel mai bine cunoscut pentru rolul său în timpul administrației lui Donald Trump, când pandemia COVID-19 a devenit o problemă majoră. Relația tensionată dintre Fauci și Trump, precum și modul în care au gestionat răspunsul la pandemie, au generat dezbateri intense și au demonstrat importanța unei comunicări clare și bazate pe știință în timpul unei crize de sănătate publică.

Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG