Linkuri accesibilitate

Cancelarul Scholz la Casa Albă, cu Ucraina pe agendă


În vizita sa în SUA, a treia de la începutul războiului din Ucraina, cancelarul german, Olaf Scholz, va purta discuții atât cu președintele Biden, cât și cu legislatorii americani.
În vizita sa în SUA, a treia de la începutul războiului din Ucraina, cancelarul german, Olaf Scholz, va purta discuții atât cu președintele Biden, cât și cu legislatorii americani.

Liderul Germaniei, cancelarul social-democrat, Olaf Scholz, face a treia vizită în Statele Unite din ultimii doi ani, adică de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Dacă în primele luni după atac Berlinului i se reproșa lipsa de inițiativă, acum el este un lider al ajutorului pentru Kiev.

Reuters relatează că discuțiile pe care le va avea vineri liderul german cu președintele SUA, Joe Biden, se vor concentra asupra necesității continuării asistenței militare și financiare pentru Ucraina invadată de ruși.

Statele Unite au fost până acum cel mai mare donor și aliat politic al Kievului, dar vizita lui Scholz vine într-un moment când predomină incertitudinea în privința ajutorului american, blocat în disputele dintre democrați și republicani în Congres.

Posibilitatea revenirii la Casa Albă a lui Donald Trump după alegerile americane din toamnă mărește și mai mult îngrijorarea europenilor că Statele Unite nu vor mai ajuta Ucraina ca până acum.

„Ceea ce s-a convenit până acum nu ajunge”

În ultimele săptămâni, Scholz a avertizat cu orice ocazie că aliații Ucrainei nu fac destul.

„Ce s-a convenit până acum în Europa și în Congresul SUA nu este suficient”, a repetat el înaintea plecării spre America, pe aeroportul din Berlin. „E nevoie să găsim căi de a face mai mult, împreună”.

Vizita lui Scholz urma să înceapă joi seară (ora coastei estice a SUA) cu discuții cu legislatori americani din ambele partide. Vineri dimineață urma un mic dejun cu oameni de afaceri, întâlnirea cu Biden fiind programată pentru după-masă.

Reuters amintește că Uniunea Europeană a aprobat recent, trecând peste obiecțiile Ungariei, un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Germania singură a furnizat sau a promis ferm să furnizeze cam 28 de miliarde de euro – potrivit oficialilor guvernamentali de la Berlin.

„Germania deja a făcut o contribuție mare – a spus Scholz, înaintea plecării peste ocean – dar numai asta nu ajunge”.

Militarii ucraineni spun că duc lipsă acută de muniție și obuze de artilerie, în vreme ce trupele rusești fac presiuni în mai multe secțiuni ale frontului, în estul și sudul țării.

Pericolul global al unei victorii rusești

Într-un articol de opinie publicat înainte vizitei în SUA, liderul german a atras atenția că de soarta Ucrainei poate depinde nu doar viitorul Europei, ci al lumii întregi, iar Rusiei nu i se poate permite să învingă.

„Aceasta ar da o lovitură puternică ordinii mondiale liberale. Încercarea brutală a Rusiei de a fura teritorii prin forță ar putea servi drept model pentru alți lideri autoritari din întreaga lume. Mai multe țări ar risca să devină victimele unui prădător din apropiere”, a scris Scholz în articolul din Wall Street Journal.

El a mai făcut apel la o continuare a colaborării strategice a ambelor maluri ale Atlanticului, precizând că NATO trebuie să depună toate eforturile pentru a nu fi atrasă într-un război cu Rusia. Dar pentru ca aceasta să se întâmple, susține Scholz, este nevoie ca membrii alianței să-și crească cheltuielile și să întărească capacitățile de apărare a Alianței.

„Cu cât mai repede înțelege Putin că suntem implicați pe termen lung, cu atât mai repede se va încheia războiul din Ucraina. Singurul mod în care putem contribui la o pace durabilă este să ne menținem sprijinul, unitatea și hotărârea. Trebuie să rămânem alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a conchis cancelarul Germaniei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG