Linkuri accesibilitate

Atacuri israeliene în sudul Gaza, cu zeci de morți. Armata anunță eliberarea a doi ostatici


Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că renunțarea la un atac asupra Rafah ar însemna supraviețuirea Hamas.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că renunțarea la un atac asupra Rafah ar însemna supraviețuirea Hamas.

Mai multe lovituri aeriene israeliene în cursul nopții de duminică spre luni la Rafah, oraș din Fâșia Gaza de la frontiera cu Egiptul, au făcut 52 de morți, potrivit unui bilanț al Ministerului Sănătății din Gaza, relatează AFP.

Armata israeliană a anunțat într-un comunicat că „a realizat o serie de raiduri împotriva unor ținte teroriste din sudul Fâșiei Gaza”.

Organizația Hamas, considerată teroristă inclusiv de UE și SUA, a avertizat sâmbătă că o ofensivă asupra orașului Rafah ar putea provoca „zeci de mii de morți și răniți”.

De cealaltă parte, armata israeliană a anunțat că a salvat doi ostatici din captivitate în Fâșia Gaza, luni dimineață, scrie AFP.

Armata i-a identificat pe cei doi ostatici salvați ca fiind Fernando Simon Marman, în vârstă de 60 de ani, și Louis Har, în vârstă de 70 de ani, și a precizat că ambii sunt în stare bună din punct de vedere medical.

Armata a precizat că ambii bărbați au fost răpiți de militanți Hamas din Kibbutzul Nir Yizhak în atacul transfrontalier din 7 octombrie. Ei sunt al doilea și al treilea ostatici salvați de la începerea războiului din Gaza.

Oficiali ai armatei au precizat că premierul Benjamin Netanyahu s-a alăturat șefului armatei israeliene și altor înalți oficiali în timp ce se desfășura raidul care a dus la salvarea celor doi ostatici.

Salvarea tuturor ostaticilor este unul dintre obiectivele esențiale ale războiului declanșat în Gaza, alături de distrugerea organizației Hamas.

Orașul Rafah din sudul Gaza a fost lovit aerian de armata israeliană. 12 feb 2024.
Orașul Rafah din sudul Gaza a fost lovit aerian de armata israeliană. 12 feb 2024.

Peste 100 de ostatici au fost eliberați în timpul unui armistițiu de o săptămână în noiembrie. Israelul afirmă că aproximativ 100 de ostatici au rămas în captivitatea Hamas. Hamas deține și corpurile a aproximativ 30 de ostatici care fie au fost uciși la 7 octombrie, fie au murit în captivitate.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat pentru ABC News că mulți ostatici israelieni din Gaza sunt în continuare în viață și că eforturile Israelului de a-i elibera continuă.

„Vom încerca să facem tot posibilul pentru a-i aduce înapoi pe toți cei care sunt în viață și, sincer, și trupurile celor morți”, a spus el în interviul acordat postului de televiziune ABC.

Premierul a mai declarat că atât eliberarea ostaticilor, cât și distrugerea Hamas sunt importante pentru a proteja țara: „Nu se exclud reciproc”, a răspuns Netanyahu. Acordul anterior privind ostaticii a fost încheiat doar „pentru că am aplicat presiune militară, nu pentru că am încetat să o mai aplicăm”, a afirmat Netanyahu.

Benjamin Netanyahu a mai spus că palestinienii din Rafah se pot întoarce în nordul Fâșiei Gaza, pentru a se feri de atacurile israeliene.

Premierul israelian a contestat și acuratețea bilanțului victimelor prezentat de autoritățile din Gaza și a declarat că sunt mai mulți militanți Hamas uciși în Gaza decât civili. Premierul a declarat însă că autoritățile de la Tel Aviv se vor strădui să evite victimele din rândul civililor.

Autoritățile sanitare din Fâșia Gaza, care este controlată de Hamas, estimează că aproximativ 28.000 de palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși în regiune de la începutul conflictului, în octombrie. Autoritățile sanitare palestiniene spun că aproximativ 70% dintre cei uciși sunt femei și copii sub 18 ani.

Organizația Mondială a Sănătății a descris sistemul Ministerului palestinian al Sănătății pentru raportarea victimelor ca fiind „foarte bun”, iar agențiile ONU citează în mod regulat cifrele privind numărul de decese. Militanții înarmați ai Hamas au ucis 1.200 de israelieni și au luat aproximativ 250 de ostatici în Gaza, în atacul de la 7 octombrie care a declanșat conflictul.

Însă Netanyahu a respins din nou ideea unui stat palestinian, arătând că ar fi de neimaginat ca un stat palestinian să aibă propria armată sau să aibă libertatea de a încheia acorduri cu Iranul. De aceea, a explicat premierul, Israelul ar trebui să se ocupe de securitatea Fâșiei Gaza și după încheierea războiului.

Operațiunile Israelului în Gaza au ajuns să se concentreze în mare parte pe Rafah, un oraș din sud, de la granița cu Egiptul, care se estimează că adăpostește în prezent aproximativ 1,4 milioane de palestinieni.

Administrația SUA, conducerea Egiptului dar și alte țări au avertizat că un atac major asupra orașului Rafah ar avea consecințe umanitare catastrofale.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul nu are altă variantă decât să atace: „Cei care spun că în niciun caz nu ar trebui să intrăm în Rafah spun practic să pierdem războiul, să menținem Hamas acolo”, a declarat Netanyahu care a adăugat: „Nu pot vedea un viitor pentru palestinieni sau pentru pacea din Orientul Mijlociu dacă Hamas este victorios”.

Comunitatea internațională și-a exprimat îngrijorarea după ce, săptămâna trecută, premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei să „pregătească” o ofensivă la Rafah, ultimul refugiu pentru persoanele strămutate din cauza războiului din Fâșia Gaza.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG