Linkuri accesibilitate

Luni de zile pe vapor: cum afectează atacurile din Marea Roșie transportul de animale


Nava MV Bahijah, cu ovine și bovine la bord, în portul Fremantle, din Australia, vineri, 2 februarie. Stop-cadru dintr-o înregistrare video.
Nava MV Bahijah, cu ovine și bovine la bord, în portul Fremantle, din Australia, vineri, 2 februarie. Stop-cadru dintr-o înregistrare video.

Guvernul Australiei a decis luni să respingă cererea unui exportator de animale vii de a trimite o navă cu 14.000 de ovine și 1500 de bovine în Israel pe ruta care ocolește Africa.

Animalele se află deja pe navă de o lună de zile, inclusiv pe durata unui val de căldură, iar organizațiile pentru drepturile animalelor spun că este un caz de tortură.

Nava MV Bahijah a plecat din Australia spre Israel la 5 ianuarie, dar a abandonat trecerea prin Marea Roșie de teama atacurilor milițiilor yemenite Houthi și i s-a ordonat să revină în port.

De atunci, vaporul companiei israeliene de import-export Bassem Dabbah, navigând sub pavilionul Insulelor Marshall, se află într-un port din vestul Australiei. În ultimele zile, relatează Reuters, câteva sute de animale au fost debarcate, dar potrivit regulilor de biosecuritate australiene ele au intrat direct în carantină.

Ministerul Agriculturii de la Canberra și-a exprimat dubii că transportarea animalelor pe ruta mai lungă, cu ocolirea întregii Africi, care ar dura cam 33 de zile, ar asigura „sănătatea și bunăstarea” animalelor.

Autoritățile Australiei spun că animalele sunt încă în „stare bună” și că încă nu este limpede ce are de gând exportatorul să facă cu ele.

Australia este un exportator de prim rang de animale vii, trimițând peste mări peste 1,5 milioane de ovine și bovine anul trecut. Partidul Laburist, aflat la putere, a promis în campania dinaintea alegerilor din 2019 renunțarea treptată la acest tip de exporturi.

O organizație pentru drepturile animalelor citată de Guardian, Vets Against Live Export, a spus că interdicția anunțată luni de Canberra este „cel mai bun deznodământ”, pentru că ele vor fi cel mai probabil sacrificate în Australia, fără să mai fie chinuite cu un nou transport lung.

Reuters notează că altă navă cu 60.000 de animale la bord a plecat săptămâna trecută din Australia spre portul iordanian de la Marea Roșie Aqaba.

Cea mai riscantă marfă

Controversele legate de transportul pe mare de animale vii nu sunt noi.

În 2020, o anchetă a ziarului Guardian a constatat că șansele navelor de acest tip de a se scufunda sau de a naufragia sunt cel puțin de două ori mai mari decât ale cargourilor obișnuite.

În noiembrie 2019, 14.000 de ovine s-au înecat în scufundarea navei Queen Hind, plecată din România spre Arabia Saudită.

Nava Queen Hind scufundată lângă portul Midia, din România, la 25 noiembrie 2019.
Nava Queen Hind scufundată lângă portul Midia, din România, la 25 noiembrie 2019.

Un an mai târziu, altă navă cu 6000 de bovine, plecată din China spre Australia, s-a scufundat în largul coastelor Japoniei. În acel accident și-au pierdut viața și 40 de membri ai echipajului.

Guardian notează că valoarea exportului de animale vii la scară globală e estimată la 20 de miliarde de dolari și amintește că activiștii atrag atenția de decenii la caracterul ne-etic al acestui tip de comerț.

Oamenii de afaceri din industria zootehnică australiană, reacționând la criticile legate de nava MV Bahijah, spun că activiștii nu ar cunoaște situația, dar critică la rândul lor autoritățile guvernamentale, pentru că au întârziat luarea unei decizii în acest caz.

După atacul Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, urmat de operațiunile militare israeliene din Gaza, rebelii yemeniți Houthi au început să atace navele israeliene și cele percepute drept „occidentale” în Marea Roșie, obligând mulți transportatori să trimită marfa pe ruta ocolind Africa.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG