Gh. Cojocaru: „Nu opoziția a adus lucrurile până în acest punct”

Gheorghe Cojocaru

Punct de vedere săptămânal în dialog: despre acuzația că finanțarea europeană pentru Moldova a fost oprită din cauza opoziției.

Your browser doesn’t support HTML5

Gh. Cojocaru: „Nu opoziția a adus lucrurile până în acest punct”


Gheorghe Cojocaru: „O scrisoare a 28 de președinți de consilii raionale a fost expediată recent autorităților de la Bruxelles, după ce Parlamentul European, printr-o rezoluție pe marginea anulării alegerilor primarului de Chișinău de către justiția locală, a stopat finanțările către Republica Moldova. În legătură cu această hotărâre prin care guvernarea actuală este sancționată, deși, aparent, nu puterea executivă, ci justiția este cea care ar trebui să suporte povara unor sancțiuni, în societatea din Republica Moldova s-au înregistrat diverse reacții: de la minimalizarea consecințelor acestei rezoluții până la aruncarea vinei pentru stoparea finanțărilor exclusiv pe umerii opoziției.”

Europa Liberă: Probabil este o teză indusă de la autorități. Președintele Candu a încercat să ia atitudine față de această învinovățire. Și totuși, vă întreb: Care este vina opoziției? Cum ar trebui să se comporte și ce ar trebui să facă în aceste condiții opoziția, când la modul practic i s-a luat mandatul de primar al capitalei, câștigat prin alegeri corecte, lucru recunoscut de toată lumea?

Gheorghe Cojocaru: „Cineva consideră probabil că datoria opoziției este să stea cuminte în banca ei și să plece capul smerită în fața oricăror acte arbitrare ale justiției sau ale puterii. Însă nu opoziția a adus lucrurile până în acest punct. Opoziția a avut o reacție promptă la faptul că printr-un act de justiție disproporționat în raport cu încălcările legislației electorale în ziua votului a fost lipsită de o victorie adjudecată în mod liber și democratic. Comportamentul opoziției de atunci și până astăzi se înscrie într-un cadru pașnic și legal, iar apelarea la cele mai importante instituții internaționale în materie de democrație este, de asemenea, un drept general recunoscut, accesibil și pentru opoziție, și pentru putere.”

Europa Liberă: Printre acuzațiile formulate în adresa opoziției extraparlamentare în scrisoarea celor 28 despre care vorbeați mai sus se mai afirmă că „liderii politici ai acestei opoziții, chiar dacă-și zic proeuropeni, nu ar avea nimic în comun cu oamenii simpli”, am citat. De unde și până unde această aserțiune?

Gheorghe Cojocaru: „S-ar putea ca unii oameni politici din opoziție, ca și din cealaltă tabără, de altfel, în ciuda faptului că se declară proeuropeni să fie departe de acest profil cultural și politic. Mai curând însă din aceste rânduri răzbate o anumită abordare partizană, dacă nu o înțelegere insuficientă a gravelor probleme cu care se confruntă actuala guvernare după anularea votului popular din Chișinău. Poate că ar fi de înțeles nemulțumirea unor aleși locali, care așteaptă banii deja planificați în bugetele raioanelor pentru demararea sau continuarea unor proiecte sociale și economice și care nu vor veni prea curând, însă este o afirmație exagerată să se dea vina pe opoziție pentru toate acestea, imputându-i că, în loc să stea cuminte acasă și să meargă la întâlnirile cu aleșii locali, se plimbă prin Parlamentul European.”

Europa Liberă: Chiar dacă este un lucru ingrat, am să continui să răsfoiesc acea scrisoare memorabilă. Se mai susține că, în lipsa unor asemenea proiecte, efortul de modernizare și de schimbare a mentalității în favoarea Uniunii Europene ar fi în pericol. Teză preluată, evident, de la conducerea Partidului Democrat. Cât adevăr se conține în această presupunere sau avertisment?

Gheorghe Cojocaru: „Se poate spune și așa, există riscul ca de toate aceste complicații să profite alte forțe politice, cu o altă orientare, dar iarăși este o abordare superficială să se pună sub semnul întrebării votul și conținutul rezoluției forului european, care și-a spus cuvântul clar și răspicat. Mingea acum este în terenul puterii de la Chișinău.”