Gh. Cojocaru: Transferul primăriei Chişinău într-un sediu nou ar contribui la combaterea corupției

Sediul Primăriei Chişinău

Punct de vedere săptămânal, în dialog, cu istoricul şi comentatorul politic despre inițiativa primarului Ion Ceban de a-şi primeni biroul şi de a muta sediul primăriei.

Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Noul edil Ion Ceban, proaspăt înscăunat, a descoperit urmele unor eliminări nazale extrem de toxice direct pe geamul biroului său și a dispus, alertat, demararea neamânată a unor lucrări de igienizare și reamenajare a interiorului. Și mai curios, toate aceste lucrări sunt îndeplinite de niște prieteni incognito ai primarului, deși legea nu pare deloc să încurajeze asemenea acte de generozitate și binefacere.”

Your browser doesn’t support HTML5

Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru



Europa Liberă: Am să trec peste stilul caragialesc în care faceți această constatare și am să vă întreb pe bune: de ce Ion Ceban ar repara biroul său odată ce a anunțat că toată primăria va trece într-un nou sediu? Și de ce ar trebui mutată primăria?

Gheorghe Cojocaru: „Probabil, după cum a declarat unul din consilierii socialiști, trecerea într-un nou sediu ar fi strict necesară, pentru că actuala primărie este coruptă până în măduva oaselor. Ceea ce va trebui să însemne că transferul primăriei într-un sediu nou, curat ca lacrima, este o condiție esențială pentru combaterea corupției. Ținând cont de viitoarea evacuare a primăriei din locul care o găzduiește mai bine de un secol, trebuie de înțeles de asemenea că această curățenie, inițiată de primarul general al municipiului chiar la sine în birou, nu este altceva decât o primă cărămidă în efortul de stârpire a corupției, un angajament, de altfel, demn de toate laudele, care va trebui dus departe dincolo de pereții proaspăt amenajați ai biroului noului primar de Chișinău.”


Europa Liberă: Și totuși, vorbeam despre inițiativa lui Ion Ceban de a muta primăria în alt loc.

Gheorghe Cojocaru: „Anunțată imediat după câștigarea alegerilor în turul doi, inițiativa lui Ion Ceban a luat prin surprindere consilierii aleși și locuitorii capitalei, mai ales că motivele unui eventual transfer rămân, deocamdată, obscure. Construit ca sediu al Dumei orășenești Chișinău la începutul secolului XX, actualul sediu al primăriei a găzduit primăria orașului în perioada interbelică, sovietul orășenesc în anii de putere sovietică, primăria municipiului în anii de după independența de stat a Republicii Moldova. Clădirea în ansamblu are un stil arhitectonic aparte, face parte din istoria orașului și, nu în ultimul rând, este amplasată în vecinătatea guvernului și în inima capitalei, unde se poate ajunge fără vreo dificultate.”

Europa Liberă: Mai am o întrebare. De ce actualul primar n-a făcut publică această inițiativă în campania electorală?

Gheorghe Cojocaru: „O întrebare la care ar putea să răspundă doar actualul primar, o întrebare pe care ar putea să i-o pună și consilierii municipali, dar și locuitorii capitalei, mai ales că un eventual transfer al primăriei presupune niște cheltuieli de bani publici, și nu puțini.”