Linkuri accesibilitate

„Încurcătura” de la Primărie


Este sau nu blocată activitatea primarului capitalei și a consiliului municipal?

La Chișinău a eșuat astăzi din lipsă de cvorum tentativă unor consilieri municipali de a debloca activitatea primăriei, obstrucționată de reținerea cu două săptămâni în urmă a primarului general, liberalul Dorin Chirtoacă. Vicepreședintele liberalilor, Mihai Moldovanu, șeful direcției sănătate la primărie, a spus însă EL că există altă soluție – anume că primarul poate semna acte financiare și în arest la domiciliu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

Toate plăţile au fost deblocate, indiferent că e vorba de salariile bugetarilor sau transferuri pentru diferite lucrări, dă asigurări Mihai Moldovanu, unicul fruntaş liberal, şef de direcţie care a acceptat să vorbească despre situaţia de la Primăria Chişinău. Atât actele financiare, cât şi problema gunoiului e puţin probabil să fie rezolvate în consiliul municipal, este de părere vicepreşedintele PL. Cel puţin în cazul deșeurilor menajere, zice Mihai Moldovanu, se ştia despre protestele de la Bubuieci de jumătate de an, iar aleşii locali nu s-au arătat interesați să găsească soluții.

„Primarul nu este suspendat şi dumnealui poate să îndeplinească aceste atribuţii de a semna toate actele financiare. Primarul interimar intră în funcţia sa în rezultatul a două momente: atunci când primarul general este suspendat de către instanța de judecată sau dacă este suspendat de către Consiliul Municipal. Sper că această problemă se va rezolva şi primarul general va reveni în funcţie pentru a-şi îndeplini atribuțiile şi pentru a rezolva problemele cu care se confruntă municipalitatea”.

Pe de altă parte, mai mulţi consilieri socialişti, unul din PCRM şi altul independent, reuniţi în şedinţa consiliului municipal, au criticat impasul în care a ajuns primăria capitalei. Ei au spus că în lipsa secretarului consiliului, de asemenea reţinut de oamenii legii pentru fapte de corupţie, nici această structură nu este funcțională.

Potrivit socialistului Gaik Vartanean, aleşii locali ar trebuie să se convoace de urgență în ședință extraordinară, să alegă un nou secretar, să lămurească problemele bugetare şi să adopte o hotărâre în ceea ce privește evacuarea gunoiului. Vartanean este de părere că există riscul ca municipiul să fie administrat o perioadă îndelungată „prin corespondență” de un primar cu probleme juridice, după modelul din Orhei şi Bălţi, lucru care, în opinia lui, ar fi inadmisibil.

„Ceea ce se petrece acum este foarte rău, deoarece nu e clar la ce mai trebuie un consiliu municipal dacă în aşa momente dificile pentru oraş el nu se poate convoca. La mijloc este fie faptul că se duc negocieri în culise de către consilieri din alte formațiuni în ceea ce privește alegerea secretarului general, fie acești consilieri nu vin la ședință deoarece se tem să nu fie reținuți de Centrul Naţional Anticorupţie. În caz contrat, Consiliul Municipal trebuie dizolvat şi să fie organizate alegeri anticipate odată cu alegerea noului primar”.

Un punct de vedere similar a împărtășit şi consilierul independent Ion Ştefăniţă, care le-a amintit colegilor săi că în urmă cu doi ani promiteau alegătorilor să fie salvatorii orașului. Între timp, s-au acumulat peste 750 de proiecte de decizii care aşteaptă să fie examinate, precizează Ion Ştefăniţă.

„Eu constat cu regret că în cei doi ani de activitate în CMC aici domină un teatru al absurdului, pentru care mie îmi este ruşine că fac parte din această componență. Pe data de 6, alaltăieri, spuneam că ar trebui să ne depunem mandatele dacă ar fi o soluţie în deblocarea situaţiei din oraş”.

Fostul consilier municipal Mihai Roşcovan, ex-viceministru al Economiei, este de părere că primarul Dorin Chirtoacă deşi nu este suspendat din funcţie, nu conduce primăria capitalei. „Situaţia neclară”, aşa cum o numeşte Mihai Roşcovan, este dublată de faptul că consilierii în ultimele două mandate au ajuns la compromis doar la împărțirea bunurilor, terenurilor, imobilelor, nu şi atunci când era vorba de chestiuni esențiale pentru dezvoltarea urbei. Aşa se face că ani se zile multe probleme au fost amânate, exact ca în cazul gunoiștii, remarcă fostul ales local:

„Viceprimarul Grozavu are competenţe limitate, împuternicirile nu au fost transferate. În baza modificărilor la Legea privind statutul municipiului Chișinău, competenţele consiliului au fost limitate. Primarul Chirtoacă, deşi tare şi-a dorit competențe suplimentare, nu a făcut nimic, nu a propus nici viceprimarii, Întreprinderile municipale îşi fac treaba aşa cum o făceau mai înainte, mai mult din capul lor, nici înainte nu prea făceau serviciile foarte calitativ”.

Pentru a ieşi din această încurcătură, mai afirmă Mihai Roşcovan, fie urmează să fie numit un primar interimar, fie se organizează alegeri noi. În istoria recentă a Republicii Moldova a mai existat şi o a treia soluţie, la limita legalului, când puterea centrală numeşte un şef al urbei. În 1994, a fost numit astfel Serafim Urechean. Decretul prezidențial nu a fost publicat. Cu toate că a fost declarat neconstituțional, Urechean a condus Chișinăul timp de cinci ani, amintește Mihai Roşcovan.

Mai mulţi consilieri municipali au sugerat că în culise se poartă negocieri pentru a identifica o persoană care să poată asigura interimatul funcției de primar, până la un deznodământ legal.

Previous Next

XS
SM
MD
LG