Linkuri accesibilitate

Eliberat din arest, viceprimarul Nistor Grozavu revine la Primărie


Viceprimarul cercetat în libertate va putea prelua atribuțiile primarului general Dorin Chirtoacă aflat de vineri în arest la domiciliu în legătură cu același dosar.

Curtea de Apel Chișinău a decis astăzi eliberarea din arest a viceprimarului Nistor Grozavu, diminuând îngrijorările în legătură cu o posibilă „paralizare” a activității primăriei și speranțele socialiștilor că își vor putea instala propriul om în fruntea capitalei. Avocatul lui Grozavu a spus că viceprimarul cercetat în continuare în libertate în dosarul parcărilor cu plată o să revină de mâine la lucru, așa încât va putea prelua atribuțiile primarului general Dorin Chirtoacă aflat de vineri în arest la domiciliu în legătură cu același dosar.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct

Procurorii nu au prezentat probe suplimentare care să motiveze menținerea în arest la domiciliu a lui Nistor Grozavu, spune avocatul Iurie Mărgineanu. Viceprimarul a fost eliberat de magistrați și va fi cercetat sub control judiciar, asta însemnând că i se interzice să comunice cu celelalte părți din dosar sau cu martorii. Restricțiile nu se extind asupra activității viceprimarului, așa încât acesta își poate relua atribuțiile:

„Sunt necesare alte condiții decât cele care au stat la temeiul aplicării inițiale a măsurii preventive. Dacă nu se aduc alte măsuri sau alte probe prin care ar demonstra că este necesar să fie menținut în continuare în arest, actualitatea și valabilitatea acelor probe dispar. Dânsul de mâine o să fie la serviciu. Dacă până acum era o scuză că era în arest la domiciliu, acum scuză nu mai poate fi, să lipsească de la serviciu.”

În lipsa primarului Dorin Chirtoacă, viceprimarul Nistor Grozavu va prelua controlul și administrarea mijloacelor financiare de la Primăria Municipiului Chișinău. Consilierul Ruslan Codreanu din partea PPEM notează că decizia magistraților a pus capăt îngrijorărilor exprimate de unii angajați din administrația publică, întrucât legea îl împuternicește să semneze dispoziții de plată și să administreze activitatea bugetară din municipiu:

„Acum este Nistor Grozavu, care până la clarificarea situației cu primarul general rămâne să conducă autoritatea publică locală. Legea prevede foarte clar, în caz că primarul este în deplasare, nu poate, este în imposibilitate- este viceprimarul care preia competențele primarului.”

Nistor Grozavu va fi cercetat în stare de libertate. El este învinuit că și-a pus semnătura pe contractul parcărilor cu plată și că ar fi trucat licitația. În același dosar, edilul capitalei, Dorin Chirtoacă este bănuit pentru trafic de influență. Procurorii şi ofiţerii anticorupţie au stabilit că primarul capitalei i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Grozavu, care era preşedintele comisiei de selectare a companiei câștigătoare.

Acest dosar este unul din argumentele consilierilor municipali din Partea Partidului Socialiștilor în favoarea organizării referendumului pentru revocarea din funcție a lui Dorin Chirtoacă. Ion Ceban spune că au fost colectate aproape 70 de mii de semnături pentru susținerea acestei cauze și că procesul va continua:

„Vom desfășura acțiuni de avizare a acestor liste în suburbiile capitalei, dar și la primăria Municipiului Chișinău nemijlocit, astfel ca la finele acestui termen toate listele să fie transmise instanței de judecată, așa cum prevede legea, pentru a fi verificate și pentru a da curs începutului acestui referendum. Acesta ar putea avea loc în octombrie-noiembrie acest an.”

În dosarul parcărilor cu plată, care datează din septembrie 2015 au mai fost reținuți șeful directiei transport a capitalei, Igor Gamretki, un fost consilier municipal, Ghenadie Ivașcenco, care a făcut parte din comisia care a selectat compania câștigătoare și mai mulți reprezentanți ai firmelor implicate în această schemă.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG