Gheorghe Cojocaru, despre cazul „aerului stricat” din Chișinău

Stația de epurare din Chișinău

Punct de vedere săptămânal în dialog.

Your browser doesn’t support HTML5

Punct de vedere săptămânal al istoricului Gheoghe Cojocaru



Gheorghe Cojocaru: „La aproape trei decenii de când a devenit capitală a Republicii independente Moldova, Chișinăul continuă să rămână nu numai un oraș cu o infrastructură vetustă, moștenită din epoca sovietică, și sufocată astăzi de aglomerația de mașini de lux pe metru pătrat, ci și o urbe în care aerul devine tot mai irespirabil. În zilele din urmă, un miros pestilențial a lovit tot orașul, mai în jos și mai în sus de Primărie, la stânga și la dreapta Guvernului, Parlamentului și Președinției, fără ca vreo instituție de stat să-și pună prompt întrebarea de ce și de unde s-a luat acest val de aer acru, care strică începutul unei noi toamne electorale.”

Europa Liberă: Am impresia că sunteți într-o dispoziție lirică, când spuneți un început înăcrit de toamnă electorală, care, ca să continuu acest registru, spune că urbea noastră e departe de a deveni o Vienă a Orientului european, de exemplu.

Gheorghe Cojocaru: „Da, într-un clasament internațional recent, Viena a fost aleasă, deja al doilea an consecutiv, ca cel mai atractiv loc din lume pentru locuit, capitala Austriei întrunind cel mai bun punctaj la o serie de parametri, între care cel care ia în calcul influența mediului înconjurător asupra calității vieții. Din păcate, nu avem la dispoziție un clasament care să prezinte unde se plasează Chișinăul în comparație cu alte capitale și mari orașe ale lumii, însă doar o simplă constatare că nu poate fi în aceeași companie cu Damascul sau Lagosul nu poate servi drept consolare.


Calitatea aerului și apei, chestiunea factorilor poluanți și efectul acestora asupra vieții urbii ar trebui să se regăsească obligatoriu pe agenda campaniei pentru alegerile locale, care bate la ușă și, bineînțeles, să nu lipsească de pe agenda autorităților.”

### Vezi și... ### Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, confruntat cu mirosul înnoit al unei vechi „realizări”


Europa Liberă: Sufocați de acest miros pestilențial, mai mulți experți zic că ar fi nevoie de o discuție publică asupra acestor subiecte de mare importanță pentru sănătatea oamenilor, nu e vorba doar de o percepție estetică.

Gheorghe Cojocaru: „În primul rând, sunt necesare măsuri drastice pentru eliminarea surselor de poluare. Cazul „aerului stricat” din capitală nu este o simplă întâmplare, mai ales că, iată, a început să pătrundă și în cele mai înalte cabinete. Problema poluării aerului este mai veche. Fostul primar general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a încercat să rezolve această problemă, însă, după îndepărtarea sa de la Primărie, alte interese bat la ușa actualilor responsabili.

Chișinăul a ajuns să trăiască într-un provizorat administrativ...


De câțiva ani încoace, Chișinăul a ajuns să trăiască într-un provizorat administrativ, la pupitrul orașului perindându-se tot felul de doamne și domni exotici, cu consecințe grave pentru bunul mers al treburilor publice.”

Europa Liberă: Ca de obicei vă cer pronosticuri pe final. Unde, credeți, că se va ajunge totuși cu acest caz al „aerului stricat” din capitala Republicii Moldova?

Gheorghe Cojocaru: „Vor trebui identificați făptașii și responsabilii de această „stricăciune” și aplicate măsurile de rigoare, însă dacă nu se vor găsi soluții fiabile, într-un efort constant de igienizare a mediului ambiant local, orașul riscă să-și piardă simțurile sănătoase olfactive și să ocupe, inevitabil, un loc de frunte în clasamentul rușinilor urbane din lume.”