Gheorghe Cojocaru: Se simte o îngrijorare tot mai mare legată de politica externă a președintelui Dodon

Gheorghe Cojocaru

Zilele trecute deputații Blocului ACUM și Partidul Democrat au confirmat că discută pe marginea unei declarații privind ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova, după cum relatau mediile de informare. Documentul elaborat de către deputații din fracțiunea PAS a fost expediat deputaților din Partidul Democrat (PDM) care ar putea vota alături de parlamentarii ACUM o astfel de inițiativă, însă cu mai multe schimbări. L-am întrebat pe analistul politic Gheorghe Cojocaru ce semnificație poate avea o asemenea acțiune politică?

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Gheorghe Cojocaru 20 februarie 2020



Gheorghe Cojocaru: „N-a reușit președintele Dodon să se reculeagă după cele câteva zile petrecute la Conferința pentru securitate de la München, că din mediul unor lideri ai opoziției parlamentare a transpirat că deputații de la ACUM ar pregăti, împreună cu cei de la Partidul Democrat, o declarație tranșantă în chestiunea orientării politicii externe a Republicii Moldova. Se avea în vedere un text-surpriză, la care se lucra de mai mult timp și în cea mai mare clandestinitate.”

Europa Liberă: Până la urmă, draftul acestei declarații privind ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova a apărut în spațiul public, au apărut mai multe variante ale unui proiect de declarație și chiar mai multe proiecte. Cum se explică această situație?

Reacție firească la acțiunile imprevizibile și contraproductive ale instituției prezidențiale


Gheorghe Cojocaru: „Pe băncile opoziției parlamentare și în societate se atestă o îngrijorare tot mai pronunțată în legătură cu coordonatele politicii externe a președintelui Dodon, ale cărui ieșiri hazardate împotriva unor ambasadori europeni acreditați la Chișinău riscă să tensioneze raporturile bilaterale cu anumite țări și să conducă la o izolare diplomatică a Republicii Moldova. În acest context, apariția inițiativelor parlamentare în ceea ce privește confirmarea cursului european de politică externă este o reacție firească la acțiunile imprevizibile și contraproductive din ultimul timp ale instituției prezidențiale. Proiectul avansat de fracțiunea PAS, de exemplu, respinge categoric demersurile lui Igor Dodon de aliniere la Uniunea Euroasiatică ca fiind în contradicție totală cu cursul strategic de orientare europeană.”

Europa Liberă: Dar și deputații socialiști au propus adoptarea în parlament a unei declarații privind politica externă echilibrată? Potrivit acestui document, executivul trebuie să continue să implementeze prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și parteneriatele strategice stabilite pe platforma de cooperare guvernamentală cu Federația Rusă și a noilor proiecte integraționiste din spațiul CSI.

Gheorghe Cojocaru: „Spre deosebire de deputații din Blocul ACUM, care pledează pentru confirmarea cursului ireversibil de orientare europeană, socialiștii sunt și pentru asocierea la Uniunea Europeană, și pentru un parteneriat strategic cu Federația Rusă, și pentru integrarea în spațiul CSI, și pentru o strânsă cooperare cu Statele Unite ale Americii, cu România și cu Ucraina. Socialiștii sunt urmașii unei linii politice externe tradiționaliste, a jocului la două capete care s-a impus încă din anii ‘90 ai secolului trecut încoace, care și-a dovedit mai de fiecare dată eficiența propagandistică și electorală și mai puțin eficiența în planul dezvoltării, emancipării și modernizării societății. Scopul lor de această dată este nu numai de a prelua din mers o inițiativă parlamentară, dar și de a bloca o eventuală susținere a inițiativei deputaților din Blocul ACUM de către democrați pentru a-și etala în felul acesta tupeul și forța ca partid de guvernare.”

### Vezi și... ### Încotro merge Partidul Democrat în epoca post-Plahotniuc?


Europa Liberă: Apropo, între parcursul european și politica externă echilibrată, ce declarație alege Partidul Democrat, proaspăt scindat?

Gheorghe Cojocaru: „Spre deosebire de gruparea desprinsă de la Partidul Democrat, în frunte cu Andrian Candu, care a anunțat deschis că va sprijini inițiativele celor de la ACUM, liderii democrați dau semnale evazive și ambigue deocamdată. Se creează impresia că democrații lui Pavel Filip și Dumitru Diacov nu vor da vrabia din mână pe cioara de pe gard, nu se vor precipita să renunțe la confortul unei vecinătăți proxime cu actuala guvernare de dragul celor de la ACUM, mai ales că în teritoriu alianțele locale între socialiști și democrați funcționează cu un real folos reciproc.”