Gheorghe Cojocaru: În aceste momente Patriarhului Kiril are alte priorități decât o vizită la enoriașii din R. Moldova

Președintele moldovean Igor Dodon la întrevederea de la Moscova cu patriarhul Kiril

Un punct de vedere săptămânal în dialog.

Gheorghe Cojocaru: „După contramandarea sau amânarea vizitei Patriarhului Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii în Republica Moldova, care se anunța un eveniment de rezonanță nu numai în plan confesional, ci și social și politic, președintele Igor Dodon va rămâne totuși cu amintirea vizitei președintelui turc Erdogan și cu toate beneficiile de imagine, ca și cu rezultatele concrete de pe urma aflării liderului de la Ankara pentru două zile la Chișinău. Evident, beneficiul de imagine ar fi fost cu totul altul dacă, după liderul turc, ușile Președinției s-ar fi deschis și în fața Patriarhului Kiril, care, spre deosebire de președintele Turciei, a mai vizitat Chișinăul și cu alte ocazii.”

Europa Liberă: La o adică și președintele Erdogan și-a amânat vizita de câteva ori, cel puțin așa se anunța la Chișinău. Într-un final, a avut loc. Care e versiunea Dvs., de ce totuși Patriarhul Kiril și-a contramandat sau amânat vizita la Chișinău?

Gheorghe Cojocaru: „Amânarea vizitei ar trebui, probabil, privită în contextul deteriorării și ruperii, practic, a relațiilor Patriarhiei Ruse cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, în urma deciziei Patriarhului Bartolomeu de a recunoaște autocefalia Bisericii Ucrainene.

Este de presupus că în aceste momente agenda Patriarhului Kiril are alte priorități decât o vizită la enoriașii din Republica Moldova, unde atmosfera rămâne totuși pașnică și previzibilă. Mai ales în condițiile în care, la Chișinău, președintele Dodon a fost aspru criticat de președintele Parlamentului, Andrian Candu, pentru implicarea directă în treburile bisericești interne și în conflictul dintre cele două patriarhii – de la Moscova și de la Constantinopol.”

### Vezi și... ### Mită pentru judecătoare, și de ce și-a amânat Kiril vizita la Chișinău (VIDEO)

Europa Liberă: Deci, versiunea Dvs. este că patriarhul are toată încrederea că păstorii de la Chișinău nu vor admite sciziunea, dar, dacă ne uităm, pe de altă parte, ca și în Ucraina, Biserica de la Chișinău este și ea împărțită: Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, care ține canonic de Patriarhia Rusă, pe de o parte, și Mitropolia Basarabiei, care este subordonată Patriarhiei Române. Ce se va întâmpla în continuare cu Biserica din Republica Moldova, în contextul marilor tensiuni dintre Patriarhia de la Moscova și cea de la Constantinopol? Ce pronosticuri vedeți Dvs.?

Gheorghe Cojocaru: „Un răspuns la această întrebare ar fi totuși prematur. Ar fi de preferat să se clarifice mai întâi situația în jurul Bisericii din Ucraina, dar este clar că societatea din Republica Moldova nu are nevoie să fie antrenată într-un nou conflict religios. Or, în acest context al tensiunilor între cei doi poli ai Bisericii Ortodoxe, este de reținut apelul Patriarhului Bisericii Române Daniel, care, având în vedere recentele evoluții ale Bisericii din Ucraina, îndeamnă cele două părți să ajungă împreună la o soluție, pentru a păstra unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală.”

### Vezi și... ### Vrea BOR să medieze între Moscova și Constantinopol?

Europa Liberă: Biserica Română chiar s-ar fi oferit să fie negociator într-o eventuală procedură de smerenie. Potrivit unor știri, Patriarhia Română deja ar fi gata să primească vizita Patriarhului Bartolomeu. Or, sosirea Patriarhului Bartolomeu la București ar putea fi privită drept o cauză a amânării vizitei Patriarhului Kiril la Chișinău? Să fie oare așa?

Gheorghe Cojocaru: „Da, nebănuite sunt intersecțiile de interese și toate sunt la mila Celui de Sus, astfel încât între cauză și efect este mai dificil de tras o linie dreaptă.”