Linkuri accesibilitate

Vrea BOR să medieze între Moscova și Constantinopol?


Patriarhii Daniel și Kiril în Catedrala patriarhală de la București, 27 octombrie 2017
Patriarhii Daniel și Kiril în Catedrala patriarhală de la București, 27 octombrie 2017

E nevoie de un aranjament diplomatic, care să satisfacă toate părțile: Ucraina vrea autocefalia, iar Rusia nu vrea să-și piardă influența asupra ortodocșilor ucraineni.

Biserica Ortodoxă Română pare că încearcă să joace cartea medierii între Patriarhia Moscovei și cea a Constantinopolelui.

Totul după ce patriarhul rus Kiril s-a declarat gata să rupă relațiile cu vechea patriarhie a Constantinopolelui, care s-a arătat dispusă să recunoască autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Nimic nu e încă bătut în cuie, chiar dacă e multă nervozitate. Biserica Ortodoxă Rusă, singura instituție rusească extinsă pe tot spațiul fostei Uniunii Sovietice, nu vrea să-i piardă pe enoriașii din Ucraina.

Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Ucraineană își revendică autocefalia, dar fără să aibă de partea ei toate parohiile țării. Pe teritoriul Ucrainei în paralel cu războiul fierbinte din Donbas, cu atacurile cibernetice și cu bătăliile politice, se duce un război pe față între între Biserica Ortodoxă Rusă și cea Ucraineană.

Pe de altă parte, Patriarhia Constantinopolelui nu poate recunoaște, conform canoanelor, autocefalia unei biserici ortodoxe atâta vreme cât pe teritoriul țării respective există mai multe astfel de biserici, cum e cazul Ucrainei, unde există deja Biserica Ortodoxă Rusă.

Cu alte cuvinte e nevoie de un aranjament diplomatic, care să satisfacă toate părțile: Ucraina vrea autocefalia, iar Rusia nu vrea să-și piardă influența asupra ortodocșilor ucraineni. Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolelui nu vrea să rămână în istorie ca unul care a produs schisma cu Rusia, iar Daniel al României își dă seama că are posibilitatea să devină mediator.

La inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului care va avea loc până la finele acestui an, sunt invitați atât Kiril al Moscovei, cât și Bartolomeu al Constantinopolelui, alături de ceialalți înalți clerici din statele preponderant ortodoxe.

Patriarhul român Daniel nu vrea să piardă această ocazie unică de a avea în jurul său toată crema ortodoxiei și nici oportunitatea de a fi cel care poate împiedica schisma cu care amenință Moscova.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române recomandă deci în urma discuțiilor care au avut loc o soluție de compromis pentru păstrarea „unității de credință” și pentru menținerea „libertății administrativ-pastorale”, adică o formulă prin care înalții prelați ruși să cadă de acord cu cei ucraineni.

Potrivit unor surse bine informate, se ia în considerare de pildă acceptarea de către ucraineni ca noul patriarh al noii biserici autocefale să fie unul pro-rus.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române și-a explicat expectativa și îndemnul la reconciliere precizând că „unitatea se păstrează prin coresponsabilitate şi cooperare între Bisericile Ortodoxe locale” și prin „cultivarea dialogului şi a sinodalităţii la nivel panortodox”.

XS
SM
MD
LG